Home » D:News » Cel mai mic dinozaur cantareste cat un telefon mobil

Cel mai mic dinozaur cantareste cat un telefon mobil

Safta Alexandru 10.27.2008
Cel mai mic dinozaur cantareste cat un telefon mobil
Cercetatorii au identificat craniul unuia dintre cei mai mici dinozauri din lume, descoperind informatii valoroase referitoare la originea ierbivora si evolutia unor animale.

Craniul, mai mic de 5 centimetri, a apartinut unui pui de Heterodontozaur care a trait cu 190 de milioane de ani in urma. Aceasta specie avea o lungime de 45 centimetri de la cap pana in varful cozii si masura in inaltime numai 15 centimetri. Insa nu atat dimensiunile, cat dintii sai i-au intrigat pe cercetatori. Acestia s-au impartit in sustinatori ai ideii ca Heterodontosaurus manca plante si adepti ai ideii ca era carnivor.
Minidinozaurul, care cantarea cam cat un telefon mobil, are dinti ascutiti la inceputul maxilarului si dinti tociti tipici ierbivorelor in spatele maxilarului, ceea ce sugereaza ca era echipat pentru ambele tipuri de hranire. Oamenii de stiinta care l-au studiat cred ca Heterodontosaurus se afla in plin proces evolutionist de tranzitie de la carnivor la vegetarian. Era probabil omnivor, avand un meniu constituit in special din plante, pe care il suplimenta cu insecte sau mici mamifere si reptile. Laura Porro, absolventa a Universitatii din Chicago, SUA spune: “Este foarte probabil ca toti dinozaurii sa fi evoluat din stramosi carnivori. De vreme ce Heterodontozaurii sunt printre primii dinozauri adaptati la ingerarea de vegetale, ei ar putea reprezenta faza intermediara dintre stramosii mancatori de carne si descendentii mai sofisticati, complet ierbivori.” Craniul juvenil indica faptul ca acesti dinozauri se aflau inca in plina transformare. Fosilele de Heterodontozaur sunt foarte rare si pana in prezent au fost identificate numai doua, ambele in Africa de Sud.

Sursa: Discovery