Home » D:News » Simularile dezleaga misterul materiei negre

Simularile dezleaga misterul materiei negre

Simularile dezleaga misterul materiei negre
Publicat: 06.11.2008
O simulare computerizata a reusit sa reproduca formarea si evolutia galaxiilor, indicand in acelasi timp, zonele in care este localizata materia neagra.

Noile informatii, publicate in revista Nature, au adus cercetatorii mai aproape de dezlegarea misterului materiei care ocupa un procent important in componenta universului. “Daca am descoperi ce reprezinta de fapt materia neagra, am avea un raspuns la una dintre intrebarile fundamentale ale stiintei”, a declarat Carlos Frenck, astronom in cadrul Universitatii Durham din Marea Britanie.

Astronomii sunt de parere ca materia neagra ocupa un procent de 85% din univers, insa dovezile au fost doar indirecte, pentru ca acest tip de materie este foarte greu de depistat.
Nu reflecta lumina sau stralucirea naturala, insa astronomii sunt convinsi de prezenta ei in interiorul galaxiilor. Oamenii de stiinta nu stiu exact din ce sunt alcatuite acestea, insa cred ca la baza lor se afla un anumit tip de particula.

Simularile pe computer au aratat cum haloul galaxiei creste in urma unei serii de coliziuni violente intre grupuri mici de materie neagra. In partea cea mai densa a haloului, particulele de materie neagra se lovesc la o viteza foarte mare, producand radiatii sub forma de raze gamma. Acestea fac ca haloul sa straluceasca, indicand cercetatorilor locurile in care se afla materia neagra.
“Locatia se afla in apropierea Soarelui, chiar langa centrul galaxiei noastre”, a adaugat Frenck.

Sursa: Reuters
 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase