Home » D:News » Ce se intampla cu golul lasat de extragerea petrolului?

Ce se intampla cu golul lasat de extragerea petrolului?

Ce se intampla cu golul lasat de extragerea petrolului?
Publicat: 06.11.2008
Este evident ca odata cu extragerea petrolului si a gazelor naturale din subsolul planetei, raman goluri imense in urma acestor resurse naturale. Iar daca va imaginati ca magma este cea care umple golurile lasate de activitatea umane, va inselati, anunta oamenii de stiinta de la Universitatea din Huston.

„Raspunsul la intrebarea de mai sus ar parea unul banal: apa este cea care umple golurile. Cei mai multi oameni sunt convinsi ca o extractie de petrol se aseamana cu preluarea resurselor dintr-un bazin subpamantean. In realitate, acest proces se aseamana, mai mult, cu absortia petrolului dintr-un burete gigantic. Depozitele naturale de titei sunt, in mod natural, amestecate cu apa. Aflata sub o presiune extrema la o asemenea adancime, apa navaleste, pur si simplu, in locul petrolului extras. Este ca si cum ai sapa o groapa in nisip pe o plaja, iar apa si nisipul astupa imediat ceea ce incerci sa faci”, declara Chris Liner, profesor in cadrul universitatii americane.

Chris Liner a tinut sa precizeze ca, exceptie facand cazul in care forarea are loc intr-o regiune activa din punct de vedere vulcanic (lucru total nerecomandat, de altfel), magmei ii este imposibil sa ia locul apei. Conform cercetatorului american, stratul de magma se afla la mai multi kilometri adancime fata de cel mai adanc put petrolier. In caz contrar, mentioneaza Chris Liner, eliberarea fortei uriase a magmei ar avea efecte devastatoare.

Sursa:PopScience

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase