Prima pagină D:News

Enigmaticele fosile de acum 500 de milioane de ani

Redactia Descopera.ro | 11.13.2008 | ● Vizualizări: 172
Enigmaticele fosile de acum 500 de milioane de ani     fosila, cambrian, roca, fosilizare, scoarta terestra, burgess shale + zoom
Galerie foto (1)

Specialisti de la universitatile din Leicester si Cambridge, precum si de la British Geological Survey au inaintat un studio prin care se incearca rezolvarea unui mister vechi de nu mai putin de 500 de milioane de ani, anunta ScienceDaily.

Mai multe fosile vechi de aproximativ 500.000.000 de ani au fost descoperite in Burgess Shale, Canada, in urma cu aproape un secol. Pana acum nimic deosebit. La o privire mai atenta, insa, specialistii au observat ca ramasitele preistorice, datand din perioada Exploziei vietii din Cambrian, au trecut prin procese care nu ar fi permis existenta niciuneia dintre ele. Mai precis, toate fosilele au fost ingropate adanc in scoarta terestra si au fost incalzite la o temperatura de peste 300 de grade Celsius. Apoi, miscarile tectonice si trecerea timpului au dus la formarea unei formatiuni stancoase care a cuprins resturile organice. Pe langa faptul ca niciuna dintre fosile nu ar fi putut supravietui acestor procese, ramasitele prezinta detalii impresionante ale tesuturilor vietatilor preistorice.

„Cea mai buna explicatie este aceea ca tesuturile fosilizate nu sunt tesuturi organice. Delicata materie organica nu putea rezista temperaturilor ridicata din adancul scoartei terestre. Se pare, insa, ca a avut loc un proces neasteptat. Mineralele supuse, la randul lor, temperaturilor uriase, au copiat fidel forma vietuitoarelor. De aceea, astazi, putem observa in detaliu branhiile, muschii si chiar ochii animalelor din Cambrian”, afirma Alex Page, unul dintre autorii studiului.

“Aceasta descoperire aduce in fata cercetatorilor o teorie extraordinara, cu totul si cu totul noua. Nu numai ca temperatura imensa din adancurile scoartei terestre nu a incinerat material organica, dar a si transformat-o in roca. In mod normal, doar anumite parti ale fiintelor vii se pot fosiliza: dintii, oasele, cochiliile. Cele mai multe dintre plante, spre exemplu, dispar fara a lasa nicio urma. Situl de la Burgess Shale ne-a oferit, insa, un raspuns la o intrebare care dateaza din 1909”, concluzioneaza acelasi Alex Page.

Sursa:ScienceDaily