Home » D:News » Gaurile negre reprezinta inima galaxiilor

Gaurile negre reprezinta inima galaxiilor

Autor: Nicu Parlog 11.19.2008
Gaurile negre reprezinta inima galaxiilor
Gaurile negre aflate in centrul galaxiilor masive se comporta asemanator unei inimi in cadrul acestor sisteme, pompand la intervale regulate energia care ajuta la mentinerea echilibrului, arata un nou studiu bazat pe informatiile transmise de catre satelitul NASA, Chandra X-Ray.

Forta de atractie a gaurilor negre este atat de puternica, incat nici macar lumina nu-i poate scapa. Gaurile negre supermasive, cu masele a mai mult de un miliard de sori, au fost detectate in centrul galaxiilor mari. Materialul care cade din acestea creaza explozii de energie sporadice si izolate, prin intermediul carora gaurile negre influenteaza soarta galaxiilor-gazda. Datele arata ca modul in care gaurile negre pompeaza energie este discret si ritmic.

Oameni de stiinta au simulat emiterea dozelor de plasma fierbinte in spatiu, care incalzesc spatiul interstelar. Astronomii sunt deparere ca acesta caldura incetineste atat formarea unor noi stele, cat si marirea gaurilor negre, ajutand la pastrarea unui echilibru in interiorul galaxiilor. Gazele interstelare contribuie la formarea stelelor numai cand acestea sunt indeajuns de reci. Incalzirea este mai eficienta in locurile in care ea este necesara, sunt de parere specialistii. “Intocmai cum inima pompeaza sange catre sistemul circulator, gaurile negre ofera galaxiilor o componenta vitala – caldura. Aceasta permite galaxiilor sa isi pastreze echilibrul, destul de fragil altfel”, declara Alexis Finoguenov, din cadrul Institutului Max Planck pentru Fizica Extraterestra din Germania.

Sursa: Science Daily