Home » D:News » Au fost oamenii de Neanderthal vanati cu pietre?

Au fost oamenii de Neanderthal vanati cu pietre?

Adrian Nicolae 11.21.2008
Au fost oamenii de Neanderthal vanati cu pietre?
Este posibil ca bombardamentele aeriene sa fie cauza extinctiei omului de Neanderthal, afirma antropologii. Schimbarile care au avut loc in forma oaselor, arata ca oamenii din Epoca de Piatra obisnuiau sa arunce pietre grele pentru a vana, in vreme ce ce neanderthalienii nu aveau aceasta indeletnicire.

“Stramosii oamenilor moderni aveau un avantaj anatomic in ceea ce priveste vanatoarea”, declara Jill Rhodes, antropolog in cadrul Bryn Mawr College din Pennsylvania. Clima aflata in incalzire in acea perioada ar fi favorizat aceasta practica.

O echipa de antropologi a studiat oasele mainilor pentru a determina perioada in care oamenii au inceput sa utilizeze arme proiectile. Rezultatele studiului au indicat faptul ca masculii Homo sapiens au inceput sa le foloseasca la jumatatea perioadei paleolitice, cu 26 000 pana la 28 000 de ani in urma, prin urmare, ar fi fost contemporani cu oamenii de Neanderthal. Descoperirea unor cranii ale celor din urma care purtau semnele unui atac violent cu o arma tare, i-a facut pe antropologi sa creada ca Homo sapiens nu foloseau aruncarea pietrelor doar pentru a vana, ci si pentru a lupta impotriva unei popuilatii concurente. Antropologii sunt convinsi de faptul ca intre cele doua specii, desi  inrudite, existau conflicte. Acestia incearca in continuare sa dezlege itele noii teorii, care ar putea reprezenta o explicatie a extinctiei omului de Neanderthal.

Sursa: New Scientist