Prima pagină D:News

Uniunea Europeana intra in cursa pentru resursele Arcticii

Redactia Descopera.ro | 11.21.2008 | ● Vizualizări: 175
Uniunea Europeana intra in cursa pentru resursele Arcticii     Uniunea Europeana, arctica, petrol, rusia, canada, teritoriu + zoom
Galerie foto (1)

Uniunea Europeana si-a manifestat intentia, prin membrii executivului de la Bruxelles, de a obtine o parte egala din petrolul, gazul, mineralele si pestele care se afla in zona arctica, mai ales dupa topirea aproape totala a gheturilor nordice, anunta MSNBC.

Decizia are rolul de a irita Rusia, Canada, Statele Unite ale Americii si Norvegia, tarile care isi disputa deja aprins teritoriile de la Polul Nord. Comisia Europeana sustine, insa, ca 3 dintre cele 27 de tari membre ale Uniunii, Danemarca, Finlanda si Suedia, se afla in apropierea Arcticii si au dreptul de a participa la tratative. Hotararea Uniunii Europene vine pe fundalul deja agitat al relatiilor dintre Canada si Rusia. Daca autoritatile de la Moscova au trimis doua submarine care sa implanteze un steag al Rusie chiar in dreptul Polului Nord, Canada si-a anuntat intentia de a construi o baza militara portabila care sa fie instalata permanent in zona Arctica.

Sursa:MSNBC