Home » D:News » Atelier de bookbinding: cum se naste o carte – cu Dinu Bodiciu

Atelier de bookbinding: cum se naste o carte – cu Dinu Bodiciu

Atelier de bookbinding: cum se naste o carte – cu Dinu Bodiciu
Publicat: 24.11.2008
Din 14 ianuarie la Fundatia Calea Victoriei

Atelierul de bookbinding este un laborator de creatie adresat tuturor celor care vor sa descopere stravechiul mestesug al legatoriei de carti. Desi data uitarii astazi, legatoria de carti ramane un valoros instrumentpentru toti cei care doresc sa isi creeze  agende, albume de fotografii personalizate; sa transforme o carte intr-un obiect de arta sau sa-si conserve cartile vechi.  In primele sedinte participantii vor invata elementele de baza pentru asamblarea unei carti prin tehnici adezive (prindere prin lipire)  sau nonadezive (prindere prin coasere, indoire). In a doua jumatate a cursului, participantii vor imbina practica legatoriei de carti cu imaginatia. Pornind  de la un concept, poveste sau experienta personala participantii isi vor crea propria carte-obiect.

Structura curs
Curs 1:  Curs introductiv – scurt istoric al cartii, tipuri de legaturi, materiale de baza si alternative in alcatuirea unei carti, cartea ca obiect.
Curs 2: Curs practic – pregatirea materialelor necesare (pagini, pregatirea fasciculelor, copertile, invelirea copertilor); invatarea tehnicilor de asamblare a unei carti prin tehnici adezive.
Curs 3: Curs practic –  Invatarea tehnicilor de asamblare a unei carti prin legare; legatura copta.
Curs 4: Curs practice – legarea cartii utilizand benzi de material (across the spine).
Curs 5: Curs practic –  legarea cartii prin tehnici japoneze.
Curs 6: Curs practic –  legatura tip „omida”.
Curs 7 – 10:  Curs practic –  realizarea unor carti, carti-obiect pe baza unor teme date sau dupa idei proprii fiecarui participant.

Dinu Bodiciu este absolvent al Universitatii de Vest Timisoara, Facultatea de Arte Plastice, cu Specializare in Design Grafic. A urmat un curs de „Design vestimentar si istoria modei » la Universitatea de Vest Timisoara, Lectoratul si Centrul Cultural Fancez. A urmat cursul “Artist’s books and Book binding” – Comisia Fulbright, Romania, Universitatea de Vest Timisoara – Facultatea de Arte.  In noiembrie 2006 a sustinut un un atelier de legatorie de carti (artistice) la European College of Liberal Arts, Berlin.
 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase