Home » D:News » O noua gaura neagra a fost descoperita in galaxia noastra

O noua gaura neagra a fost descoperita in galaxia noastra

Publicat: 11.12.2008
O noua gaura neagra a fost descoperita in galaxia noastra
Astronomii germani, care au efectuat cea mai detaliata investigatie a Caii Lactee din ultimii ani, au dat publicitatii un fapt deosebit de interesant. Se pare ca in centrul galaxiei noastre exista o gaura neagra de dimensiuni gigantice, aflata in plina activitate.

Studiul astronomilor din cadrul Institutului Max Planck pentru Fizica Extraterestra din Garching s-a intins pe o perioada de 16 ani, fiind concentrat pe monitorizarea miscarilor celor 28 de astre din centrul Caii Lactee.
Observatiile obtinute pana in prezent arata ca astrele orbiteaza in preajma unei mase de 4 milioane de ori mai mari decat cea a Soarelui.
“Fara indoiala, cel mai spectaculos aspect evidentiat de studiul nostru este acela conform caruia avem cea mai buna dovada empirica asupra existentei reale a giganticei gauri negre din mijlocul galaxiei noastre. Orbitele stelare din centrul Galaxiei Caii Lactee demonstreaza ca acolo exista probabil cea mai mare gura neagra investigate vreodata”, afirma profesorul Reinhardt Genzel.
Distanta gaurii negre fata de Terra este estimata la circa 27 000 ani lumina.
Observatiile au fost facute cu ajutorul unui telescop de ultima generatie, in lungime de 3,50 metri, folosindu-se in prealabil complexul Very Large Telescope compus, la randu-i, din patru telescoape fiecare atingand lungimea de 8,20 metri.

Sursa : The Independent
 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase