Home » D:News » Cel mai mare radiotelescop din lume va fi construit de chinezi pentru a comunica cu extraterestrii

Cel mai mare radiotelescop din lume va fi construit de chinezi pentru a comunica cu extraterestrii

Descopera 01.14.2009
Cel mai mare radiotelescop din lume va fi construit de chinezi pentru a comunica cu extraterestrii
Va avea diametrul de marimea a 3 terenuri de fotbal si o capacitate de a capta semnale de 10 ori mai mare decat a actualului cel mai mare telescop fix din lume, aflat in Puerto Rico, a anuntat La Stampa

Cu cateva zile in urma guvernul chinez a anuntat inceperea lucrarilor la constructia unui radiotelescop ale carui dimensiuni il vor consacra drept cel mai mare din lume. Va avea un diametru de 500 m si o forma sferica, iar numele lui va fi FAST, de la Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope. FAST va fi de zece ori mai sensibil decat cel mai mare radiotelescop orientabil, cel european aflat in Germania, la Westerbork (al carui diametru are 100 m), iar capacitatea lui de a capta semnale va fi de zece ori mai mare decat cea a actualului cel mai mare telescop fix din lume, de 350 m, aflat la Arecibo, in Puerto Rico. Printre obiectivele stiintifice pe care oamenii de stiinta chinezi si le-au propus se numara detectarea undelor gravitationale si eventuala captare a mesajelor radio trimise de civilizatii extraterestre.

Enorma structura metalica, al carei cost oficial se ridica la 102 milioane de dolari, va fi amplasata intr-o depresiune vasta din provincia Guizhou, o zona putin populata, pentru a fi la adapost de interferente electromagnetice. Pregatirea si studiile de fezabilitate ale proiectului au necesitat 14 ani de munca, dar realizarea va fi relativ rapida: Observatorul Astronomic National din Pekin a prevazut ca radiotelescopul va intra in functiune in 2013.

Sursa: La Stampa