Prima pagină D:News

Trei decenii de viata imbelsugata nu i-au facut pe americani mai fericiti

Redactia Descopera.ro | 01.27.2009 | ● Vizualizări: 42
Trei decenii de viata imbelsugata nu i-au facut pe americani mai fericiti     fericire, studiu, populatie, americani, diferente + zoom
Galerie foto (1)

Populatia americana, in ansamblu, nu e mai fericita decat era acum treizeci de ani. Dar, cel putin, prapastia dintre cei fericiti si cei nu prea fericiti s-a micsorat.

Sunt concluziile unui studiu efectuat de specialisti de la Universitatea din Pennsylavania (SUA): americanii au devenit mult mai asemanatori unii cu altii cand e vorba sa-si autoevalueze gradul de fericire. Concluziile sunt interesante in special pentru ca in alte domenii prapastia se mentine: in privinta venitului, a consumului si a petrecerii timpului liber exista diferente foarte mari intre diferitele categorii ale populatiei. Si totusi, in privinta fericirii, deosebirile s-au micsorat, populatia devenind mai omogena din acest punct de vedere.

Diferentele dintre albi si populatia de culoare s-au redus semnificativ: afro-americanii, in ansamblu, sunt considerabil mai fericiti decat erau in urma cu trei decenii, in vreme ce albii au devenit ceva mai putin fericiti. S-au micsorat, de asemenea, deosebirile dintre barbati si femei: femeile au devenit mai putin fericite (oare de ce?), in vreme ce barbatii sunt mai multumiti de viata decat in urma cu treizeci de ani.

Inca exista domenii in care prapastia se mentine, asa cum se intampla in domeniul educatiei: oamenii cu o diploma universitara se declara mai fericiti decat intelectualii de acum treizeci de ani, in timp ce in randul celor care au absolvit doar liceul sau mai putin de atat, participantii la studiu se declara mai putin fericiti decat erau conationalii lor cu educatie similara, in urma cu trei decenii.

Sursa: EurekAlert!