Prima pagină D:News

Eroii se nasc, nu se creeaza

Redactia Descopera.ro | 02.16.2009 | ● Vizualizări: 45
Eroii se nasc, nu se creeaza     eroi, hormoni, Irak, sindrom post-traumatic, panica, calm + zoom
Galerie foto (1)

Unii dintre noi se nasc eroi, este afirmatia psihiatrului Deane Aikins, profesor la Universitatea Yale. Conform acestuia, unii oameni isi pot pastra calmul in cele mai stresante situatii, in timp ce multi ar intra in panica, si asta datorita unui secret care se afla in genele noastre.

Studiile efectuate pe soldatii americani care lupta in Irak au demonstrat ca o mica parte a acestora nu reactioneaza la stres asa cum ar reactiona marea majoritate. Nu numai ca aceasta minoritate nu este invadata de hormonul stresului ba chiar poseda un mecanism natural de aparare in situatii stresante.

„Exista anumiti indivizi care, confruntati cu situatii limita, prezinta un profil unic al hormonilor. Pur si simplu, ei nu intra in panica asa cum am face-o noi, ceilalti”, afirma acelasi Deane Aikins.

Cercetatorul sustine ca nu exista „oameni fara frica” dar, cu siguranta, exista oameni „mult mai bine echipati” genetic atunci cand este vorba sa infrunte temerile. Acesta este convins ca descoperirea secretului „eroilor” va revolutiona armatele viitorului si ca va oferi imaginea noului soldat.

Intre timp, alti cercetatori incearca sa dezvolte un medicament care sa reduca efectele post-traumatice care afecteaza peste 20% dintre fostii combatanti din Irak si Afganistan.

Sursa: The Telegraph