Home » D:News » Frica de inaltimi are legatura cu perceptia verticala

Frica de inaltimi are legatura cu perceptia verticala

Frica de inaltimi are legatura cu perceptia verticala
Publicat: 25.02.2009
Persoanele carora li se face rau cand se uita in jos de pe o cladire inalta sau simt ca li se taie genunchii cand privesc intr-o prapastie adanca, sufera de perceperea alterata a dimensiunilor verticale, afirma mai multi specialisti ai Universitatii California.

Acrofobia, sau “vertigo” cum este denumita popular, este o afectiune care se mai poate descrie drept frica extrema de inaltimi. Cu cat este mai puternica acesta frica, cu atat persoanele afectate au probleme mai mari in estimarea dimensiunilor verticale, fapt care duce la erori de perceptie resimtite de creier. Aceste noi concluzii contrazic teoriile traditionale care descriu acrofobia drept o frica excesiva fata de un obiect perceput normal de subiectul in cauza.

“O componenta importanta a acrofobiei consta in faptul ca persoanele percep eronat distantele inca de la inceput, in consecinta reactia lor normala este una de frica”, declara Russel Jackson, psiholog in cadrul Universitatii Statului California din San Marcos.
Profesorul Jackson a testat in acest scop 43 de studenti voluntari carora li s-au adresat intrebari care sa testeze gradul fiecaruia de acrofobie. Cei care percepeau o cladire de 14 metri la fel de inalta si amenintatoare ca una de 50 metri, sufereau in mod evident de acrofobie, reactionand speriati la fel ca o persoana normala asezata pe o cladire care masoara 50 metri in loc de 14.

Sursa : New Scientist

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase