Home » D:News » Spitalele militare mobile vor avea personal robotizat

Spitalele militare mobile vor avea personal robotizat

Spitalele militare mobile vor avea personal robotizat
Publicat: 05.03.2009
Liderii militari americani planuiesc sa foloseasca roboti pentru tratarea soldatilor raniti pe campul de lupta. Chirurgii robotizati si asistentele mecanice, controlati de la distanta de medici cu ajutorul conexiunilor prin satelit, vor putea administra anestezice si performa operatiuni salvatoare de vieti intr-un “Trauma Pod” mobil.

Pentagonul este atat de increzator in noul proiect militar, incat a investit aproximativ 12 milioane de dolari in cercetarea aferenta. Experienta a demonstrat ca soldatii au sanse mult mai mari de supravietuire in urma ranirii daca sunt tratati in mai putin de o ora de la incident. In cadrul unui teatru de razboi insa, spitalele din teren se pot afla la kilometri distanta, facand imposibile astfel de interventii rapide. Dispozitivul “Trauma Pod” dezvoltat de compania SRI International din California, va putea fi condus chiar la ranit, intr-un vehicul blindat. Robotul din interiorul capsulei va fi dotat cu trei brate: unul pentru a tine un endoscop care sa-i permita medicului uman sa priveasca in interiorul pacientului si celelalte doua pentru a manevra ustensilele chirurgicale. Alti roboti vor servi drept asistente medicale.

Pablo Garcia, de la SRI International, sustine ca robotul-chirurg va fi capabil sa practice “reparatii temporare” pentru a-i oferi pacientului cele cateva ore necesare inaintea internarii intr-un spital. Sistemul se va concentra pe chirurgia de control al pagubelor, minimul necesar penetru a stabiliza starea unei persoane, precum oprirea unei hemoragii, dezinfectarea si chiar suturarea unei plagi. Desi versiunea finala a “Trauma Pod” este la cativa ani distanta, un prototip a fost deja testat cu succes.

Sursa: Daily Mail

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase