Home » D:News » Primii cai au fost domesticiti in Asia

Primii cai au fost domesticiti in Asia

Primii cai au fost domesticiti in Asia
Publicat: 06.03.2009
Urmele celor mai vechi cai domesticiti au fost descoperite recent in Kazahstan si apartin stravechii culturi Boltai, cultura dezvoltata in urma cu circa 5.500 de ani. Descoperirea schimba radical teoriile antropologilor care sustineau ca primele domesticiri ale cailor avusesera lor in urma cu doar 4 milenii, in Orientul Mijlociu.

Primii cai domestici din Europa au aparut acum aproximativ 3000 de ani si erau folositi in special pentru transport. In schimb, in Asia caii au fost imblanziti atat pentru calarie cat si pentru lapte, dupa cum o dovedesc vestigiile arheologice scoase la lumina de catre cercetatorii universitatilor din Bristol si Exeter. Ramasitele fosile ale cailor subliniaza faptul ca acestia erau diferiti de caii salbatici din aceeasi regiune, fapt ce sugereaza selectia acestora din urma in functie de calitatile fizice, calitati imbunatatite prin incrucisari repetate. De asemenea, urmele de grasimi de pe ceramica straveche sustine teoria conform careia laptele de cal era consumat inca de acum 5.500 de ani.

„Domesticirea cailor a avut un impact imens asupra societatilor umane. Faptul ca ei au fost imblanziti cu peste 1000 de ani mai devreme decat se crezuse anterior se dovedeste extrem de important in intelegerea vechilor comunitati umane si in dezvoltatrea acestora”, afirma Alan Outram, unul dintre cercetatorii implicati in proiect.

Sursa: ScienceDaily

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase