Home » D:News » Substantele nocive, mult mai periculoase decat accidentele de munca!

Substantele nocive, mult mai periculoase decat accidentele de munca!

Adrian Nicolae 03.27.2009
Lucratorii europeni se confrunta cu riscuri pentru sanatate noi si in crestere din cauza substantelor periculoase: de zece ori mai multe persoane decedeaza din cauza substantelor periculoase decat din cauza accidentelor de munca!

Contactul cu o mare varietate de produse chimice si alte substante periculoase la locul de munca pericliteaza sanatatea lucratorilor de pe tot teritoriul Europei, iar nanotehnologia este unul din riscurile care genereaza cele mai multe motive de ingrijorare in randul expertilor din 21 de tari europene.

Un raport al Agentiei Europene pentru Securitate si Sanatate in Munca (EU-OSHA) – intitulat Previziunile expertilor privind riscurile chimice emergente – identifica principalele grupuri de substante care ar putea prezenta riscuri noi si in crestere pentru lucratori, contribuind la aparitia unor boli care variaza de la alergii, astm si infertilitate pana la diverse tipuri de cancer. Substantele periculoase nu sunt intalnite doar in industria chimica, ci si in domenii de activitate precum agricultura, acordarea de ingrijiri medicale, constructiile si in multe intreprinderi mici si mijlocii (IMM-uri) din afara industriei chimice.

„Se estimeaza ca, in fiecare an, au loc 74 000 de decese din cauze profesionale datorate substantelor periculoase intalnite la locul de munca. Aceasta inseamna ca de 10 ori mai multe persoane decedeaza din cauza substantelor periculoase decat din cauza accidentelor de la locul de munca. Numeroase companii nu acorda suficienta atentie eliminarii sau inlocuirii substantelor periculoase. Managementul riscurilor chimice este inadecvat in special in cadrul IMM-urilor si firmelor subcontractante”, afirma Jukka Takala, directorul Agentiei Europene pentru Securitate si Sanatate in Munca.

Aproximativ 15% din lucratorii europeni raporteaza manipularea de produse chimice intr-o patrime din timpul pe care il petrec la locul de munca, in timp ce 10% raporteaza inhalarea de vapori, iar 19% raporteaza inspirarea de praf, gaze arse si fum la locurile de munca respective.Previziunile expertilor privind riscurile chimice emergente, redactate de 49 de experti din intreaga Europa, plaseaza nanoparticulele in fruntea listei de substante impotriva carora lucratorii au nevoie de protectie. Nanotehnologia este utilizata, de exemplu, in cosmetice si produse IT si se preconizeaza ca se va extinde rapid, devenind o piata globala de mai multe miliarde de euro. Desi sunt necesare cercetari suplimentare cu privire la gradul de afectare a sanatatii umane de catre nanoparticule, sunt disponibile suficiente informatii pentru dezvoltarea de practici de lucru provizorii in vederea reducerii expunerii de la locul de munca.

In numeroase domenii de activitate, pielea lucratorilor este expusa la substante chimice, rezultatul fiind o crestere a numarului de persoane afectate de boli alergice. Se estimeaza ca substantele chimice sunt responsabile pentru 80-90% din bolile de piele, care se situeaza pe locul secund (13,6%), pe o scara a bolilor ocupationale, in urma afectiunilor musculo-scheletice. Chiar si asa, nu exista metode stiintifice autorizate de evaluare a efectului acestor substante asupra pielii sau de stabilire a unor niveluri sigure de expunere dermica.

Previziunile evidentiaza, de asemenea, substantele care pot cauza mai multe tipuri de cancer, de exemplu, fumul de esapament de la motoarele diesel. In ceea ce priveste substantele reprotoxice, cele care pot afecta sanatatea functiei de reproducere, nivelul de sensibilizare este in continuare foarte scazut, aceasta fiind stigmatizata drept o problema de sanatate a femeilor. Aceste substante sunt prea rar avute in vedere la evaluarile riscurilor de la locul de munca si in cadrul preventiei.

Domeniile de activitate de interes emergent, in care lucratorii se confrunta cu un risc sporit de a intra in contact cu substante periculoase, includ gestionarea deseurilor, constructiile si activitatile de servicii, cum ar fi curatenia sau ingrijirile medicale la domiciliu.

Expunerile combinate la mai multe substante chimice reprezinta mai degraba regula decat exceptia, iar, la analizarea fiecarui risc in parte, sansele ca dimensiunea reala sa fie subestimata sunt ridicate. In prezent, exista temeri tot mai mari legate de expunerile multiple. Acest lucru a fost, de asemenea, indicat in previziunile EU-OSHA privind riscurile biologice, fizice si psihosociale emergente. In acest an va fi demarat un studiu prospectiv pe scara mai larga, care se va axa pe riscurile de la locul de munca prezentate de noile tehnologii in urmatorii zece ani.

EU-OSHA a organizat un seminar in care au fost discutate rezultatele previziunilor cu factori de decizie ai UE, parteneri sociali si experti SSM. Concluziile atelierului vin in completarea marii varietati de informatii de bune practici pe care EU-OSHA le ofera