Home » D:News » Razbunarea nu aduce nimic bun

Razbunarea nu aduce nimic bun

Razbunarea nu aduce nimic bun
Publicat: 30.03.2009
Pe baza unui vast studiu socio-economic, cercetatorii germani au concluzionat: oamenii razbunatori au parte de mai putine lucruri bune in viata decat cei care trec cu vederea rautatile celorlati.

In ciuda miilor de filme si jocuri video care incearca sa ne arate ce minunata e razbunarea dusa la capat de eroul pozitiv, o echipa de cercetatori de la Universitatea din Bonn a tras o concluzie cu totul opusa. Ei au analizat date adunate de Institutul German de Cercetari Economice, in cadrul unui sondaj efectuat pe 20.000 de participanti. In afara unor intrebari obisnuite despre slujba, nivelul de satisfactie in viata personala, numar de prieteni etc., participantilor li s-a cerut sa raspunda si la intrebari legate de reciprocitate – modul in care reactioneaza la un lucru bun sau rau care li se intampla datorita altcuiva.

Atat reciprocitatea pozitiva (“te porti frumos cu mine, ma port si eu frumos cu tine”) cat si cea negativa (dupa principiul “ochi pentru ochi, dinte pentru dinte”; cu alte cuvinte, razbunarea) sunt larg raspandite in Germania, dupa cum au constat autorii studiului. Dar cei vindicativi (inclinati spre reciprocitatea negativa) au mult mai multe probleme decat ceilalti. Ei prezinta un risc mai mare de a fi someri, intrucat sunt greu de motivat prin abordari pozitive, iar la incercarile de a-i disciplina ei raspund adesea prin comportamente pasiv-agresive sau sabotaj, facand mult mai dificile relatiile de munca. De asemenea, cei razbunatori din fire au mai putini prieteni si sunt mai putin multumiti de viata lor. 

Sursa: The Register

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase