Home » D:News » Marte emana primavara

Marte emana primavara

Marte emana primavara
Publicat: 31.03.2009
Pe Terra, primavara se manifesta prin inverzirea ierbii si inflorirea pomilor. Pe Marte insa, imprimavararea vine cu emisii masive de dioxid de carbon, evaporat din blocuri solide de gheata uscata, topita de la baza sub razele Soarelui care anunta sfarsitul iernii.

Imaginea naturii nepamantene a primaverii martiene a fost capturata de satelitul NASA Mars Reconnaissance Orbiter, intr-o survolare a Planetei Rosii, intreprinsa cu intentia observarii emisiilor de dioxid de carbon, comune deja polilor lui Marte. Calotele de gheata sezoniera din zonele polare martiene se formeaza in fiecare iarna prin transformarea directa a dioxidului de carbon din atmosfera in aburi inghetati, care formeaza ulterior un strat polar de gheata, gros de pana la un metru.

Atunci cand iarna este inlocuita de primavara, gheata se transforma direct din stare solida in vapori, care se ridica spre suprafata. Pe Marte, calota de gheata sezoniera se subtiaza de la baza, gazul de sub calote exercitand presiune spre suprafata. Acolo unde gazul de sub gheata gaseste brese, va patrunde formandu-si drum spre iesire si purtand adesea cu sine particule de praf de dedesubtul ghetii, motiv care ii da fenomenului aspectul ce poate fi observat in fotografie.

 

Sursa: The Independent

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase