Home » D:News » Leii din Kenia sunt ucisi cu furadan

Leii din Kenia sunt ucisi cu furadan

Leii din Kenia sunt ucisi cu furadan
Publicat: 03.04.2009
O serie de cercetatori si ecologi din mai multe tari, au tras un semnal de alarma referitor la situatia populatiilor de lei din Kenia, dupa ce au descoperit o incidenta crescuta a cazurilor in care bastinasii otravesc leii folosindu-se in acest scop de cadavre de animale impanate cu furadan, un gen de otrava foarte periculoasa interzisa in majoritatea tarilor.

Daca in trecut pastorii Masai ucideau lei si hienele prin impuscare sau cu ajutorul sulitelor, in prezent au inceput sa foloseasca cadavre de vite si capre otravite in prealabil cu furadan. Laurence Frank, cercetator specializat in studierea leilor, afirma ca leii au inceput sa fie otraviti intr-un ritm ingrijorator pentru viitorul speciei. Cercetatorul da exemplu cazurile celor 75 de lei otraviti cu furadan in ultimii 5 ani, aceasta drama se suprapune peste alte pericole precum pierderea habitatului sau vanatoarea pentru trofee.
Populatia leilor din Kenia a scazut la aproximativ o cincime din cat era in anii’70 ai secolului trecut. Situatia speciei in intreaga Africa este inca mai dramatica, daca acum 30 de ani traiau circa 200.000 de lei pe Continentul Negru, astazi mai traiesc doar 30.000 de lei. Pastorii care locuiesc la marginea rezervatiei Masai Mara, folosesc furadanul deoarece acesta otrava nu are gust, nici miros, iar daca este ingerata de animale duce la paralizie urmata de moarte intr-un interval cuprins intre 24-36 ore. Furadanul este interzis in U.E. iar in S.U.A. folosirea sa este restrictiva. In Kenia, furadanul este vandut liber in orice bazar din preajma satelor.

Sursa : The Independent

CITESTE SI :


 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase