Home » D:News » Rusii vor pe Marte

Rusii vor pe Marte

Rusii vor pe Marte
Publicat: 06.04.2009
Roscosmos, agentia spatiala ruseasca, si-a prezentat astazi planurile pentru urmatoarele doua decade, marea surpriza pregatita de rusi fiind dezvoltarea unor noi tipuri de naveta spatiala care sa le inlocuiasca pe deja batranele Soiuz.

Cel mai devreme, noua naveta, al carei nume de cod este deocamdata PPTS (abrevierea de la Prospective Piloted Transport System) va intra in uz undeva dupa 2015, insa odata facut saltul de la Soiuz la PPTS, o multime de noi posibilitati vor deveni accesibile pentru Roscosmos: misiuni mult mai eficiente si ieftine pe orbita Terrei, un eventual periplu pe Luna plus, ceea ce se configureaza a fi noua cursa spatiala, o amartizare cu echipaj uman pe Planeta Rosie.

Noua naveta spatiala va fi construita pe baza unui singur kit tehnologic, insa, in functie de misiune, va fi echipata si upgradata corespunzator. De exemplu, nava destinata orbitarii Terrei (ce va fi folosita probabil pentru mentenanta Statiei Spatiale Internationale) va cantari 12 tone, va purta un echipaj de 6 cosmonauti si  va avea capacitatea de a purta in cargo 500 de kg – va avea misiuni de cel mult 30 de zile sau va putea sta andocata pe SSI cel mult 1 an ; in vreme ce naveta destinata Lunii va fi cu 4,5 tone mai grea, va purta numai 4 cosmonauti, iar cargo-ul nu va avea o capacitate mai mare de 100 de kg. Un alt tip de naveta, un cargo automat, fara echipaj uman va putea transporta nu mai putin de 2.000 de kg de echipament si se va putea intoarce pe Pamant cu 500 de kg – un adevarat record spatial, daca modelul final va respecta intocmai caracteristicile prezentate acum. Despre modelul destinat sa ajunga pe Marte, rusii nu au prezentat deocamdata niciun detaliu.

Sursa: BBC

CITESTE SI:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase