Home » D:News » 6.1 milioane cadre pe secunda pentru cea mai rapida camera din lume

6.1 milioane cadre pe secunda pentru cea mai rapida camera din lume

Publicat: 30.04.2009
Cercetatorii Universitatii California au realizat cea mai rapida camera video construita vreodata. Ea poate capta 6,1 milioane de cadre intr-o singura secunda, la o viteza de declansare a obiectivului de 440 de miliarde de parti dintr-o secunda. Lumina insasi nu parcurge mai mult de o fractiune de centimetru intr-o asemenea perioada.

Principiul de functionare al camerei este iluminarea obiectelor cu ajutorul unui laser care emite o frecventa in infrarosu diferita pentru fiecare pixel, permitand amplificarea unui semnal care altfel ar fi prea vag pentru a fi vazut. “Am inventat un nou tip de tehnologie a imaginii care inlatura limitarea dintre sensibilitate si viteza”, sustine Keisuke Goda, specialist in electronica optica al Universitatii California, din Los Angeles. Viteza foarte mare de declansare a obiectivului permite fotografierea foarte clara chiar si a obiectelor aflate in miscare. Cu cat lentila unei camera este mai putin timp deschisa, cu atat scade si timpul in care un subiect trebuie sa se miste. Dar exista un pret: mai putina lumina patrunde in camera, ducand la o subexpunere a imaginii. Din acest motiv fotografii sportivi folosesc lumini stroboscopice foarte puternice.

Keisuke Goda si partenerul sau de proiect

Tehnologia este denumita STEAM, prescurtarea de la “microscopie codata temporal amplificata in serie”. Camera lumineaza obiectele cu un laser infrarosu, care traverseaza o plaja de lungimi de unda diferite, cate una pentru fiecare pixel al senzorului. Atunci cand lumina reflectata loveste senzorul camerei, fiecare pixel isi revendica lungimea de unda alocata si primeste un implus electronic. Acest lucru amplifica semnalul original, compus din numai cativa fotoni, pana cand devine vizibil. Acest lucru nu poate fi realizat cu ajutorul unei camere digitale conventionale, deoarece senzorul nu cunoaste lungimile de unda originale.

Sursa: Wired

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase