Home » D:News » Un telescop impotriva bombelor

Un telescop impotriva bombelor

Un telescop impotriva bombelor
Publicat: 06.05.2009
Aparatura pusa la punct de NASA pentru studierea razelor gamma prezente in spatiu a fost transformata de un grup de cercetatori de la Universitatea New Hampshire intr-un dispozitiv capabil sa detecteze materiale puternic radioactive de la o distanta sigura.

La momentul actual, pentru localizarea materialelor radioactive la frontiere sau in porturi, personalul Departamentului pentru Securitate Nationala al Statelor Unite utilizeaza detectoare portabile, de multe ori foarte putin sigure. Pentru a evita eventualele probleme, James Ryan, seful grupului de cercetare de la Universitatea New Hampshire, s-a gandit sa se foloseasca de cateva detectoare de la Compton Gamma Ray Observatory al NASA, concepute initial in vederea masurarii radiatiilor gamma in spatiu. (Instrumente de mare precizie, ele au demonstrat deja ca functioneaza in spatiu si ca pot fi utilizate si pe pamant pentru controlul unor arii vaste). Cele mai multe surse radioactive produc raze gamma cu putere si intensitate variate; detectandu-le si analizandu-le se obtine un spectru al energiei gamma, adica un soi de amprenta digitala a radiatiei, prin intermediul careia poate fi identificata substanta radioactiva si cantitatea ei.
Asa s-a nascut telescopul Greta (Gamma-ray experimental telescope assembly), un instrument ce poate fi transportat in interiorul unui camion si cu ajutorul caruia poate fi trecut prin ciur si prin darmon un port intreg. “Instrumentul nostru poate identifica diferiti izotopi radioactivi printr-o singura scanare”, a precizat Ryan. El a dezvoltat si un software ce permite analizarea datelor in timp real.

Sursa: Galileo

CITESTE SI:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase