Home » D:News » Noul virus al turbarii evolueaza rapid

Noul virus al turbarii evolueaza rapid

Noul virus al turbarii evolueaza rapid
Publicat: 08.05.2009
Un nou tip de virus al turbarii, care are o rata a evolutiei mult mai rapida decat al oricarui alt tip de virus, a fost identificat in nordul staului american Arizona. Acest virus prezinta un inalt grad mutagen si a devenit extrem de contagios in randul populatiilor de vulpi si sconcsi din zona incriminata.

Virusul se raspandeste rapid, atragand atentia a numerosi specialisti in virusologie din Statele Unite. Cercetatorii se declara ingrijorati din cauza faptului ca acest tip de virus, care era specific doar liliecilor, a trecut foarte usor la sconcsi, suferind mutatii intr-un interval de timp foarte scurt. Sconcsii au fost deja catalogati in urma unui studiu efectuat de Emerging Infectious Disease, drept gazde pasive pentru noua tulpina a virusului turbarii. Studiile de laborator au demonstrat ca virusul s-a adaptat foarte repede la fiziologia sconcsilor si poate trece rapid in randul vulpilor si coiotilor. In ciuda campaniilor de vaccinare ordonate de autoritatile statului Arizona, noul virus a dezvoltat imunitate la toate tipurile de vaccin anti-turbare cunoscute. Virusologi de prestigiu se declara consternati de viteza cu care acest virus se multiplica si se adapteaza in functie de tipul gazdei purtatoare. Cu toate acestea, specialistii sunt de parere ca noul virus al turbarii nu se va transforma intr-o epidemie care sa puna in pericol populatiile umane, precum temutele virusuri ale gripei aviare si gripei porcine.
Marea grija a autoritatilor este ca virusul sa nu se transmita rapid printre toate populatiile de vulpi din Arizona, tinand cont ca vulpile se deplaseaza mult mai repede decat sconcsii.

Sursa : National Geographic
 

CITESTE SI :

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase