Home » D:News » Super-soarecii invadeaza Marea Britanie

Super-soarecii invadeaza Marea Britanie

Super-soarecii invadeaza Marea Britanie
Publicat: 18.05.2009
Soarecii din Marea Britanie au evoluat in ceea ce oamenii de stiinta numesc super-rozatoarele rezistente la otravurile cunoscute si aproape imposibil de ucis, anunta The Telegraph.

„Mutatiile genetice au dus la aparitia unui super-soarece cu un ADN care il protejeaza de toxinele standard”, sustine Robert Smith, profesor in cadrul Universitatii din Hudersfield.

Echipele de deratizare din Berkshire si Hampshire au fost primele care au semnalat faptul ca otravurile lor nu mai sunt eficiente, fenomen pus de cercetatori pe seama intaririi sistemului imunitar al rozatoarelor. Dar pe masura ce super-soarecii au continuat sa se inmulteasca, testele au aratat clar ca acestia au dezvoltat un ADN care le permite sa reziste fara probleme in fata pesticidelor traditionale.

Ultimele rapoarte arata ca numarul soarecilor a crescut cu aproximativ 500% iar multi dintre britanici se vad nevoiti sa apeleze la capcane, la arme de foc cu aer comprimat sau chiar la caini special dresati pentru a prinde rozatoarele. In prezent, se estimeaza ca numarul soarecilor a ajuns la peste 80 de milioane numai in Marea Britanie, iar problemele pe care aceasta infestare le-ar genera sunt inca departe de a fi estimate.

„Selectia naturala in aceasta situatie inseamna ca soarecii care nu au genele rezistente la otrava vor disparea, lasand loc doar celor care pot face fata pesticidelor. Acestia din urma vor da nastere unor pui care le vor mosteni genele. Mutatiile au fost deja semnalate la coloniile de soareci din estul tari si par sa se deplaseze cu rapiditate catre vest. Este doar inceputul a ceea ce va urma”, concluzioneaza acelasi Robert Smith.

Sursa: The Telegraph

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase