Home » D:News » Pe cand Canada se invecina cu Zimbabwe

Pe cand Canada se invecina cu Zimbabwe

Pe cand Canada se invecina cu Zimbabwe
Publicat: 08.06.2009
O noua tehnica de analiza geologica releva oamenilor de stiinta modul in care continentele Terrei s-au format in urma cu 2,5 miliarde de ani.

Inedita metoda ajuta, de fapt, cercetatorii sa recupereze mineralele "antice", foarte rare si minuscule, care se mai gasesc in roci. Analizand compozitia acestor minerale, geologii pot data pentru prima data cu mare precizie rocile vulcanice din vechime. De asemenea, aliniind rocile care au varste si orientari similare, cercetatorii pot reface harta continentala a Pamantului, asa cum arata aceasta in urma cu 2,5 miliarde de ani, cu miliarde de ani inainte ca blocurile continentale pe care le cunoastem astazi sa se formeze.

Aceasta metoda stimuleaza descoperirea rocilor bogate in minereuri si petrol. Pe baza acestei metode, s-a descoperit de exemplu ca Zimbabwe a avut granita cu Canada, cele doua state avand in prezent o compozitie identica si aceeasi bogatie a subsolurilor. Doctorul Wouter Bleeker de la institutul canadian Geological Survey explica ca o buna parte din bazinul geologic care exista astazi a fost format in urma cu 300 de milioane de ani, cand supercontinentul unic, Pangea, a inceput sa se rupa, treptat, in bazinele continentale pe care le cunoastem. Nu stim insa nimic despre istoria geologica a Pamantului de dinainte de Pangea, iar analiza rocilor care s-au format in momentul in care Pangea a disparut ne poate oferi indicii pretioase despre masa geologica originara.

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase