Home » D:News » Mai tari ca LHC-ul: blazarii

Mai tari ca LHC-ul: blazarii

Publicat: 02.07.2009
Mai tari ca LHC-ul: blazarii
O echipa de cercetatori crede ca a descoperit “sistemul de functionare” a ceea ce pare a fi unul dintre cele mai violente si impresionante evenimente astrofizice din univers.

Blazarii reprezinta o sursa importanta de fotoni de mare energie, care imbraca forma unor gauri negre supermasive aflate in centrul galaxiilor. Pentru a-si verifica teoriile legate de fizica gaurilor negre care inghit toata materia aflata in vecinatatea lor, cercetatorii s-au folosit de puterea unei retele globale de sateliti, printre care si Very Large Baseline Array (VLBA).

Observatiile la scara foarte mare s-au concentrat asupra particulelor care ieseau din blazar, emitand radiatii pe masura ce viteza lor de deplasare crestea. Acest fapt a confirmat teoria conform careia sursa este puternic compactata. Datorita vitezei pe care o capata, apropiata de cea a luminii, particulele incarcate emit radiatii puternice de tip gamma. Materia din jurul blazarului este absorbita, iar pe masura ce se apropie este accelerata de forta gravitationala din jurul gaurii negre, producand spargerea acesteia in bucati mici.

Observarea acestor surse gigantice de energie ofera noi perspective asupra fizicii universului. Oamenii de stiinta sustin ca in comparatie cu un blazar, care este in realitate un accelerator de particule foarte puternic, LHC-ul de la Geneva poate parea doar un copil.

Sursa: The Daily Galaxy

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase