Home » D:News » Cele mai agresive creaturi: furnicile de foc

Cele mai agresive creaturi: furnicile de foc

Cele mai agresive creaturi: furnicile de foc
Publicat: 15.07.2009
Specialistii in enotomologie din lumea intreaga au cazut recent de acord asupea faptului ca furnicile de foc reprezinta in mod sigur cele mai agresive creaturi de pe Terra.

Ultimele cercetari au scos in evidenta faptul ca acesti mici demoni care misuna prin padurile tropicale, nu doar ca nu au dusmani naturali, dar isi decimeaza in lupte spectaculoase adversarii – furnici din orice alte specii.

Cercetatorii au cazut pe ganduri dupa ce au analizat rezultatele unui studiu realizat in Argentina. Conform acestuia, furnicile de foc sunt atat de agresive incat isi infrang fara apel rivalii din orice alta specie de furnici. Organizatia Agricultural Research Service a apelat la ajutorul specialistilor argentinieni pentru a afla cat mai multe despre comportamentul furnicilor de foc, specie care a invadat recent si sudul Statelor Unite. Argentinienii au desemnat furnicile de foc de departe cele mai agresive vietuitoare din lume.

Furnicile de foc sunt denumite asa datorita senzatiei de arsura insuportabila, care urmeaza imediat dupa muscatura. Furnicile de foc ataca in coloane iuti de soldati care musca tot ce le iese in cale. Au fost unele cazuri in Africa, in care copii sugari lasati nesupravegheati in leagane, au fost devorati de furnicile de foc. La fel se intampla si cu cainii legati in lant sau gainile care au nenorocul de a se afla in calea coloniilor aflate in miscare, colonii de furnici care devoreaza tot ce le iese in cale.
Entomologii Luis Calcaterra si Juan Briano, au studiat in detaliu interactiunile intre furnicile de foc (Solenopsis invicta) venite din Africa si doua specii de furnici native din Argentina. Rezultatele au aratat ca furnicile argentiniene nu erau in stare sa faca fata agresivitatii cu care atacau furnicile de foc. Extinderea studiului a scos la iveala ca nici una din cele 28 de specii de furnici care traiesc in padurile si campiile argentiniene nu  a prezentat probleme pentru funicile violente venite din Africa.

Furnicile de foc au castigat circa 80% din infruntarile avute cu rivalele lor. Infrangerile suferite au fost doar conjuncturale si au avut loc in cazurile in care coloane mici de funici de foc au fost surprinse de roiurile inamice. Pana in prezent niciun roi de furnici de foc nu a pierdut nici o batalie.

Sursa: ScienceDaily

CITESTE SI :

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase