Home » D:News » Un nou vehicul spatial european ia forma

Un nou vehicul spatial european ia forma

Publicat: 15.07.2009
Este vorba despre aeronava denumita Johannes Kepler, aflata in plin proces de asamblare. Sistemul sau de propulsie si panourile de comanda sunt proiectate in Bremen, Germania, iar modulul presurizat care va pastra incarcatura – aer, apa, echipamente specifice, hrana si imbracaminte – este construit la Torino, in Italia.

Diferitele segmente componente ar trebui sa fie aduse impreuna in septembrie, acest an, intr-o singura linie de asamblare, in vederea lansarii navei cosmice in noiembrie 2010. Intregul proces de integrare, din prima zi de lucru pana in momentul lansarii va dura 28 de luni.

Pentru ca Agentia Spatiala Europeana ESA planuieste sa lanseze in fiecare an, pentru catre trei ani, un astfel de “Vehicul de Transfer Automatizat”, este evident ca productia va trebui condusa in paralel pe mai multe fronturi.

Proiectul este unul de mare importanta pentru Europa. Reprezinta, in primul rand, “tributul” pe care batranul continent trebuie sa il plateasca pentru a adera la “clubul” Statiei Spatiale Internationale, unde a fost doar invitata pana in prezent. Daca Europa va putea livra aproximativ sase tone de provizii pe an la platforma spatiala, o gazduire de sase luni a astronautilor sai la bordul SSI este garantata.

Dar VTA reprezinta si un test al competentei inginerilor europeni. Este cel mai mare si cel mai sofistical vehicul pe care acestia l-au construit vreodata sa zboara in spatiu. Tehnologia sa automata de zbor si andocare ii permite sa-si gaseasca singur drumul catre statia spatiala si sa se ataseze la aceasta fara vreo interventie umana.

Agentia Spatiala Europeana considera ca abilitatile vehiculului vor alimenta multe alte activitati de explorare, pe Luna, pe Marte si spre alte destinatii din Sistemul Solar. ESA ia in considerare chiar posibilitatea dezvoltarii aparatului de zbor astfel incat acesta sa poate transporta oameni.

Sursa: BBC

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase