Home » D:News » Incaltari vechi de 8.000 de ani au fost descoperite intr-o pestera din Missouri

Incaltari vechi de 8.000 de ani au fost descoperite intr-o pestera din Missouri

Publicat: 23.07.2009
Pantofi antici, vechi de opt mii de ani, descoperiti intr-o pestera din Missouri demonstreaza ca perfectionarea incaltamintei este o practica mult mai veche decat ar fi estimat vreun specialist pana in prezent.

Michael O’Brien de la Universitatea din Missourii si colegii sai de la Universitatea de Stat Louisiana au folosit un spectrometru de accelerare pentru a data cu radiocarbon incaltarile, varsta celor mai vechi fiind estimata la 8.300 de ani.

Incaltarile au fost descoperite cu 40 de ani in urma in pestera Arnold din Missouri dar, din cauza amestecului de depozite din jurul lor, cercetatorii nu s-au putut exprima cu privire la varsta lor exacata.

Cei mai multi pantofi sunt realizati din plante fibroase, tesute intr-o structura rezistenta folosita pentru partea de sus, pentru talpa si pentru partile lateralele ale incaltamintei.

Cel mai comun material identificat in constituirea obiectelor vestimentare este o planta asemanatoare cu yucca, denumita crotal (sarpe cu clopotei). Aceste frunze au fost intai uscate si modelate ulterior in fire tesute dupa modelul espadrilelor din zilele noastre.

Atat sandale cat si mocasini au fost gasiti la situl arheologic, constantadu-se in cazul lor chiar unele inovatii de confort. Mocasinii sunt confectionati din piele si captusiti cu iarba, care functiona pe post de tampon intre picior si interiorul dur.

De asemenea, incaltarile sunt si foarte rezistente, dintre cele 35 de mostre recuperate, 20 fiind complete sau aproape complete.

In ce priveste dimensiunile, in medie acestea par sa semene mult cu cele intalnite la oamenii moderni. Nu se poate face o delimitare intre incaltarile barbatesti si cele femeiesti, dar lungimea medie este de aproximativ 26 centimetri, ceea ce inseamna aproximativ marimea 40.

O’Brien sustine ca descoperirea nu este un foarte mare succes stiintific, dar este cu siguranta ceva interesant, pe care oamenii il vor gasi captivant.

Sursa: Discoveryon

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase