Home » D:News » Ciocul mare tine de racoare

Ciocul mare tine de racoare

Ciocul mare tine de racoare
Publicat: 24.07.2009
Ciocul imens si puternic colorat al tucanilor a dat nastere de-a lungul timpului la numeroase controverse in randul ornitologilor. O parte dintre acestia sustina ca are un rol de atragere a femelelor in timpul perioadei de imperechere, cealalta parte fiind de parere ca impozantul cioc serveste drept arma in timpul luptelor dintre masculi.

Cercetatorii Universitatii Brock din St. Cateherine, Ontario, au demonstrat ca ambele tabere se inselasera, ciocul tucanilor servind drept termoregulatorul prin care aceste pasari isi regleaza temperatura corporala in functie de intensitatea caldurii si umiditatii aerului din junglele Americii de Sud. Ciocul imens al tucanilor este lung
un organ folosit de aceste pasari ca sa se racoreasca, intr-un mod similar elefantilor si iepurilor care isi folosesc urechile in acelasi scop.
“Prin schimbarea presiunii sangelui spre suprafata ciocului, tucanii isi conserva temeperatura corporala cand este rece afara, sau accelereaza fluxul de sange spre cioc atunci cand temperatura este torida”, adauga profesorul Tattersall.

Sursa : Discovery

CITESTE SI :

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase