Home » D:News » Traiul “la bloc” – la blocul plutitor

Traiul “la bloc” – la blocul plutitor

Traiul “la bloc” – la blocul plutitor
Publicat: 05.08.2009
Solutie olandeza pentru situatia in care nivelul apelor marii ar creste: un arhitect a imaginat un complex de apartamente plutitor.

Koen Olthuis,  unul dintre arhitectii firmei Waterstudio, din Olanda, a propus construirea unui ansamblu rezidential botezat Citadel, ca o posibila solutie la situatia in care, datorita incalzirii globale, nivelul apelor marii va creste, marind riscul inundatiilor.

Olanda este in mod deosebit sensibila la acest aspect, deoarece mare parte din teritoriul ei se afla sub nivelul marii; terenurile respective – cunoscute sub numele de poldere – sunt indiguite, iar apa de ploaie este indepartata continuu, pentru a permite agricultura si ridicarea constructiilor.

“Citadela” imaginata de Koen Olthuis s-ar inalta si ar cobori, pur si simplu, odata cu nivelul apei, fara a se teme de inundatii.

Proiectul prevede construirea, pe o fundatie plutitoare de beton, a unui complex de 60 de apartamente elegante, sere, terase cu gradini, parcari, sosea si debarcadere.

Cea mai “eco” trasatura a complexului ar fi, insa, sistemul de racire, alcatuit din tevi in care ar fi pompata continuu apa, reducandu-se astfel cantitatea de energie consumata pentru racire cu 25% fata de cladirile conventionale.

Sursa: Popular Science

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase