Home » D:News » Au fost salvati cei mai rari crocodili

Au fost salvati cei mai rari crocodili

Publicat: 10.08.2009
In cadrul celei mai mari operatiuni de acest gen din Filipine, conservationistii si specialistii locali au decis eliberarea in salbaticie a unui prim lot de 50 de crocodili filipinezi, considerati cea mai rara specie de crocodili din lume. Conservationistii spera ca in cativa ani crocodilii eliberati sa se inmulteasca, stabilind astfel o noua populatie salbatica.

Vanatoarea, braconajul, distrugerea habitatului si pescuitul distructiv sunt factorii negativi care au dus la disparitia aproape totala a crocodilului filipinez (Crocodylus mindorensis) din habitatul sau actual. Cu toate ca este o specie de talie mica, care nu prezinta niciun fel de pericol pentru oameni (nici macar pentru copii), crocodilul filipinez a fost impins pe panta extinctiei totale.

Dezastrul a inceput dupa cel de-al doilea Razboi Mondial, cand crocodilii din arhipelagul filipinez au inceput sa fie vanati pe capete pentru pieile lor folosite in marochinarie. In plus, mlastinile si baltile unde traiau au fost transformate in orezarii. Pescuitul ilegal cu dinamita sau curent electric a dus si el la moartea a mii de pui si distrugerea a sute de cuiburi cu oua de crocodili. Astazi, in salbaticie mai supravietuieste doar un nucleu de 100 de crocodili, undeva in junglele din insulele Mindanao si Luzon. Din anul 1987, crocodilii filipinezi sunt crescuti in captivitate in incercarea de a se evita pierderea lor definitiva ca specie. In prezent, Centrul din Palawan detine un  numar de 800 de exemplare din care un lot de 50 vor fi eliberate in  Lacul Dicatian.

“Eliberarea celor 50 de crocodili, reprezinta un succes de proportii si o speranta pentru viitorul acestei specii. In cativa ani crocodilii vor fi maturi sexual, de abia atunci vom sti ca planul nostru are viitor pe termen lung” declara biologul Jan van der Ploeg, coordonatorul intregii operatiuni de reintroducere.

Sursa: BBCNews

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase