Home » D:News » Geneticienii sunt pe cale sa descifreze secretele racelii obisnuite

Geneticienii sunt pe cale sa descifreze secretele racelii obisnuite

Geneticienii sunt pe cale sa descifreze secretele racelii obisnuite
Publicat: 27.08.2009
“Nu suntem inca in stare sa vindecam raceala obisnuita”, sustin cei mai multi oameni. In scurt timp aceasta afirmatie s-ar putea dovedi “demodata”, avand in vedere ca o echipa de geneticieni este aproape de descifrarea intregului genom al bolii.

Unul dintre motivele pentru care videcarea gripei obisnuite este atat de dificila este tocmai acela ca ea nu este tocmai o boala comuna. Nu este vorba despre un singur virus ce cauzeaza imbolnavirea, ci mai degraba despre o familie de mii de rinovirusuri mutante evoluate din cel putin cincisprezece tulpini ancestrale.

Micile organisme sunt capabile sa sufere reactii mutagene de sute de ori pentru a evita detectarea lor de catre sistemul imunitar, avand in vedere ca sunt capabile sa arda etapele necesare altor infectii si chiar sa recombine sectiuni intregi de genom, atunci cand mai mult de o singura tulpina infecteaza aceeasi persoana.

Cercetatorii Scolii Universitare de Medicina Maryland din Wisconsin-Madison abordeaza mai in ansamblu toate aceste probleme. In loc sa vizeze mici portiuni ale unor tulpini, de la care raceala poate numai sa porneasca, ei cartografiaza un numar urias de genoame intregi. Oamenii de stiinta au adaugat deja nouazeci de noi secvente de genom datelor cunoscute si au descoperit lucruri noi despre sistemul mutagen al rinovirusurilor.

Obiectivul este ca aceste informatii sa conduca la identificarea punctelor-cheie din mutatii si, mai important, ale sectiunilor vitale de ARN rezistente acestor schimbari, care sa fie apoi atacate cu medicamente anti-virale.

Sursa: DailyGalaxy

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase