Home » D:News » Fabrica de stele: nebuloasa Trifid

Fabrica de stele: nebuloasa Trifid

Fabrica de stele: nebuloasa Trifid
Publicat: 27.08.2009
O combinatie rara de trei tipuri diferite de nori cosmici, poate fi observata intr-o noua imagine a Nebuloasei Trifid, o adevarata pepiniera stelara, aflata la 5 500 de ani-lumina de Pamant.

Imaginea, captata de catre astronomii din cadrul European Southern Observatory (ESO) din Chile, ofera o idee mai exacta asupra primelor stadii de viata a stelelor, de la facere pana la prima lumina. Caldura si vanturile volatilei stele se amesteca cu gazele si praful cosmic prezent in “fabrica” nebuloasei Trifid. In timp, fasiile mai intunecate de materie, raspandite in toata zona, vor intra la randul lor in colaps, pentru a forma mai tarziu, noi stele.

Denumirea nebuloasei Trifid a fost inspirata de catre benzile intunecate de praf cosmic care intersecteaza centrul stralucitor.
Nebuloasa a fost descoperita in iunie 1764 de catre astronomul francez Charles Messier. Abia 60 de ani mai tarziu, un alt astronom, John Herschel, a observat benzile intunecate care divizeaza nebuloasa, inspirandu-i acestuia din urma numele de “Trifid”.

Sursa: Fox News

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase