Home » D:News » Ramane Terra fara pestii de apa dulce?

Ramane Terra fara pestii de apa dulce?

Ramane Terra fara pestii de apa dulce?
Publicat: 01.09.2009
Cu numai cateva sute de ani in urma, raurile, lacurile si fluviile Terrei erau impanzite cu populatii de peste pe care astazi le-am considera uriase. Conform marturiilor istorice, existau atat de multi pesti incat oamenii ii foloseau ca hrana pentru animalele domestice iar pescarilor le era aproape imposibil sa vina acasa cu plasele goale. Studiile recente arata insa ca populatia pestilor de apa dulce a intrat intr-un declin major iar eforturile specialistilor de a o proteja sunt cu mult sub ceea ce ar trebui sa fie.

„Atunci cand privesti documentele vechi, ramai surprins sa afli cat de multi pesti se gaseau in apele dulci ale planetei. Marturiile oamenilor din acea perioada sunt incredibile”, afirma Kirk Winemiller, specialist in cadrul Universitatii din Texas. Acesta, alaturi de un alt cercetator, australianul Paul Humphries, a studiat articolele din ziarele de epoca, jurnalele personale ale pescarilor precum si recordurile inregistrate de-a lungul vremii, mergand pana la perioada anilor 1600. Iar imaginea pe care si-au facut-o despre declinul populatiilor de pesti de apa dulce este una mai mult decat ingrijoratoare.

„In anul 1620, capitanul John Smith, alaturi de primi colonisti europeni din America de Nord, scria in jurnalul de bord ca echipajul sau a capturat atat de multi pesti de apa dulce incat, in numai cateva zile, au fost umplute 12 butoaie uriase, fiecare cu o capacitate de aproape 500 de kilograme. In Australia anilor 1800, colonistii capturau frecvent cod cu greutate de peste 90 de kilograme, iar pestii erau atat de numerosi incat oamenii ii foloseau ca hrana pentru porci”, afirma cei doi cercetatori.

Principala cauza a depopularii apelor o reprezinta pescuitul excesiv, precum si lipsa unor programe viabile de refacere a populatiilor de pesti de apa dulce, sustine Winemiller. In ultimele doua decade, specialistii si-au concentrat atentia, in cea mai mare parte, catre mari si oceane, acolo unde impactul activitatii umane asupra pestilor este, de asemenea, unul catastrofal. In schimb, pestii de apa dulce nu au beneficiat decat de programe izolate de protectie.

„Daca vorbim despre conservarea biodiversitatii din apele dulci, trebuie sa recunoastem ca suntem cu mult in urma evenimentelor. Pana nu vom realiza ca disparitia pestilor reprezinta o problema extrem de grava, si pana nu vom incerca sa implementam niste programe viabile pentru protectia acestora, vom continua sa ridicam din umeri in fata extinctiilor care vin una dupa alta”, concluzioneaza Zeb Hogan, biolog in cadrul Universitatii din Nevada.

Sursa:Discovery

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase