Prima pagină D:News

Prima racheta romaneasca - Helen

09.09.2009 | ● Vizualizări: 305
Prima racheta romaneasca     ARCA, Helen, prima racheta romaneasca, spatiu, Luna, explorare spatiala + zoom
Galerie foto (1)

Romania lanseaza, in octombrie, prima sa racheta spatiala. "Helen" este un proiect al Asociatiei Romane pentru Cosmonautica si Aeronautica (ARCA) si ar trebui sa deschida drumul spre un obiectiv mult mai indraznet: zborul catre Luna.

Initiatorii proiectului spun ca operatiunea de lansare este unafara precedent. Vor contribui Marina Militara, Aviatia Militara siAdministratia Romana a Serviciilor de Trafic Aerian. MarinaMilitara va transporta ansamblul de lansare, format din rachetaHelen si balonul purtator. Pe parcursul desfasurariioperatiunilor, traficul aerian din zona litoralului Marii Negre vafi intrerupt.

Racheta va fi transportata in stratosfera, la 14.000 m altitudine,cu ajutorul celui mai mare balon solar din lume, realizat tot laARCA. Toate elementele sistemului vor fi urmarite prin telemetrieradio si prin sateliti de telecomunicatie.

Helen, o "usurica" de doua tone, va "calatori" cu o viteza de 1200km/h si va sta mai putin de 60 de minute in spatiu. In tot acesttimp, va transmite imagini de acolo cu cele trei camere videoatasate. Va cadea, apoi, in Marea Neagra, urmand sa fie recuperatade Marina Militara si echipa ARCA. Afla mai multe detalii pestirile PRO TV.

CITESTE SI: