Prima pagină D:News

Templele egiptene erau o reflexie fidela a boltii ceresti

09.10.2009 | ● Vizualizări: 442
Templele egiptene erau o reflexie fidela a boltii ceresti     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Anticele temple egiptene erau aliniate atat de precis cu evenimentele astronomice incat oamenii isi puteau regla calendarele politice, economice si religioase dupa ele. Aceasta este descoperirea unui studiu efectuat asupra a 650 de temple, dintre care unele dateaza din anul 3000 i.Hr.

Noul an coincidea cu momentul in care lumina soareluisoltitiului de iarna atingea sanctuarul central al templuluiKarnak, in prezent Luxor, sustine arheologul astronom Juan Belmontede la Institutul Astrofizic Canaries din Tenerife, Spania.

Hieroglifele desenate pe peretii templelor ofereau indiciireferitoare la intrebuintarea astronomiei in arhitectura acestorconstructii, incluzand reprezentari ale unor ceremonii in carefaraonul marca aliniamentul templului cu ajutorul unui fir dintr-unmaterial special. Belmonte si Mosalam Shaltout de la ObservatorulHelwan din Cairo au descoperit ca templele sunt toate aliniateconform unui eveniment astronomic semnificativ, precum solstitiulsau echinoctiul, ori rasarirea lui Sirius, cea mai stralucitoarestea de pe cer.

"Cineva trebuie ca mergea la locul vizat pentru ridicarea unuitemplu in timpul unui eveniment solar, lunar sau stelar - asa cumam procedat noi - pentru a marca pozitia pe care axa constructieiurma sa o aiba. Pentru cele mai importante temple, aceasta persoanaputea fi foarte bine insusi faraonul, dupa cum sugereaza uneledesene", a adaugat Belmonte.

Sursa: Newscientist

CITESTESI: