Prima pagină D:News

Enigmaticul “dans” al moleculelor

Redactia Descopera.ro | 09.10.2009 | ● Vizualizări: 76
Enigmaticul “dans” al moleculelor      biologie moleculara, fractal, nucleu, ADN + zoom
Galerie foto (1)

Un nou experiment, realizat de Sebastien Huet si Aurelien Bancaud de la European Molecular Biology Laboratory (Germania) a demonstrat ca o abordare matematica poate deslusi si anumite aspecte inca neexplicate din biologia moleculara. Astfel, daca se arunca in interiorul nucleului unei celule o “privire“ matematica, se pot detecta figuri fractale ordonate, desenate de moleculele care “danseaza” pentru a se intalni si a reactiona unele cu altele.

Pentru ca totul sa functioneze "ca la carte", celulele trebuie sa se asigure ca moleculele sunt acolo unde trebuie sa fie, la momentul oportun, motiv pentru care exista mai multe compartimente impartite de membrane lipidice, menite a evita eventuale "iesiri in decor". Dar aceste membrane nu exista in interiorul nucleului (impartit si el in regiuni diferite). Sa luam ca exemplu cromatina, substanta care formeaza cromozomii: in anumite zone ale nucleului se gaseste in forma de eucromatina, adica cu ADN impachetat intr-un mod mai "lejer". Iar daca genele in eucromatina sunt active, cele din heterocromatina de obicei sunt inactive, misterul fiind cum face celula sa-si mentina cele doua compartimente distincte.
Pentru a gasi un raspuns, cercetatorii au trasat un parcurs de molecule fluorescente in interiorul unui nucleu de celule vii, dispuse pe o lamela, si au descoperit ca acestea se misca ca si cum ar trebui sa evite niste obstacole, desenand linii asemanatoare unui traseu de coasta. In mod suprinzator, molecule de dimensiuni diferite par a urma aceeasi schema, repetata la diferite scari. Cu alte cuvinte, este ca si cum mediul ar fi fractal, constituit adica intr-un sistem de canale ramificate. In cazul cromatinei, cercetatorii cred ca separarea spatiala a celor doua forme s-ar datora tocmai diferentei de scara. Eucromatina - sustin ei - pare a se misca intr-o dimensiune mai ampla, ceea ce inseamna ca ocupa mai mult spatiu si expune o suprafata mai mare proteinelor care interactioneaza cu ea. Traseul urmat de heterocromatina in schimb este mult "scurtat" si in consecinta inferioara este si suprafata expusa, ceea ce ar putea explica de ce prima contine mai multe gene active decat a doua.
Sursa: Galileo

CITESTE SI: