Prima pagină D:News

Inul, cea mai veche fibra

09.14.2009 | ● Vizualizări: 382
Inul, cea mai veche fibra     fibra, record, inventie, caverna + zoom
Galerie foto (1)

O fibra de in descoperita intr-o grota din Georgia si care dateaza de acum 34.000 ani, a fost recunoscuta ca fiind cel mai vechi material utilizat de fiinta umana, de catre un grup de arheologi si paleobiologi de la Universitatea Harvard.

Descoperirea i-a surprins pe cercetatori prin vechimea ei:anterior, acest "record" era detinut de fibre gasite in straturi deargila in situl de la Dolni Vestonice, in Republica Ceha, datateacum 28.000 de ani.
Potrivit echipei de specialisti, condusa de Ofer Bar-Yosef, GeorgeGrant MacCurdy si Janet G. B. MacCurdy de la Universitatea Harvard,in colaborare cu Tengiz Meshveliani de la Muzeul de IstorieNaturala al Georgiei si Anna Belfer-Cohen de la UniversitateaHebrew, fibrele de in descoperite ar deriva din plante care au fostadunate si nu cultivate.
"Aceste fibre de in au reprezentat o inventie cruciala pentruprimele fiinte umane, care din acel moment si-au putut producebucati de vesminte si obiecte de utilizare cotidiana precum funiisi cosuri", a comentat Bar-Yosef, precizand ca este vorba despreun in salbatic care crestea in apropierea cavernei si era utilizatintensiv de oamenii moderni.
Sursa: Le Scienze

CITESTE SI:

Tag-uri: fibra | record | inventie | caverna