Prima pagină D:News

Inul, cea mai veche fibra

Redactia Descopera.ro | 09.14.2009 | ● Vizualizări: 405
Inul, cea mai veche fibra     fibra, record, inventie, caverna + zoom
Galerie foto (1)

O fibra de in descoperita intr-o grota din Georgia si care dateaza de acum 34.000 ani, a fost recunoscuta ca fiind cel mai vechi material utilizat de fiinta umana, de catre un grup de arheologi si paleobiologi de la Universitatea Harvard.

Descoperirea i-a surprins pe cercetatori prin vechimea ei: anterior, acest "record" era detinut de fibre gasite in straturi de argila in situl de la Dolni Vestonice, in Republica Ceha, datate acum 28.000 de ani.
Potrivit echipei de specialisti, condusa de Ofer Bar-Yosef, George Grant MacCurdy si Janet G. B. MacCurdy de la Universitatea Harvard, in colaborare cu Tengiz Meshveliani de la Muzeul de Istorie Naturala al Georgiei si Anna Belfer-Cohen de la Universitatea Hebrew, fibrele de in descoperite ar deriva din plante care au fost adunate si nu cultivate.
"Aceste fibre de in au reprezentat o inventie cruciala pentru primele fiinte umane, care din acel moment si-au putut produce bucati de vesminte si obiecte de utilizare cotidiana precum funii si cosuri", a comentat Bar-Yosef, precizand ca este vorba despre un in salbatic care crestea in apropierea cavernei si era utilizat intensiv de oamenii moderni.
Sursa: Le Scienze

CITESTE SI:

Tag-uri: fibra | record | inventie | caverna