Prima pagină D:News

Acvila care se hranea cu oameni

Redactia Descopera.ro | 09.14.2009 | ● Vizualizări: 795
Acvila care se hranea cu oameni     acvila lui Haast, vulturi, pasari, animale disparute, crazy zoo + zoom
Galerie foto (1)

O echipa mixta de cercetatori din Australia si Noua Zelanda a demarat scanarea si investigarea fosilelor acvilei lui Haast (Harpagostris moorei), cea mai mare pasare de prada care a trait vreodata si singura acvila care obisnuia in mod frecvent sa vaneze chiar oameni adulti.

Acvila lui Haast a disparut de mai bine de 500 de ani, dar forta si reputatia acestei pasari misterioase continua sa-i fascineze pe ornitologi si paleontologi. Cercetatorii afirma ca rapitoarea, care traia in muntii din Noua Zeelanda si cantarea pana la 18 kilograme, era un pradator feroce si nu un mancatoar de cadavre, cum s-a sustinut la un momentdat. Pentru a descifra tainele temutei pasari de prada, cercetatorii Ken Ashwel de la Universitatea din New South Wales si Paul Scotfield din cadrul Muzeului Canterbury, au folosit tomografia computerizata axiala sau CAT, pentru a scana craniile, pelvisurile si ciocurile fosilizate in scopul de a reconstrui creierul, ochii, urechile si inima pasarii disparute.

Datele obtinute au fost comparate cu caracteristicile acvilelor moderne, pentru a determina daca acvila lui Haast a fost intr-adevar monstrul inaripat care ucidea pasari Moa si oameni. Cercetatorii au mai descoperit cu surprindere ca imensa pasare de prada a evoluat foarte rapid dintr-un stramos care avea talia aproximativa a unei ciori. Corpul acvilei Haast a crescut mult mai repede decat creierul in decursul procesului evolutiv. De fapt, corpul si-a multiplicat de 10 ori dimensiunile in intervalul de 1,8 milioane-700 000 ani, cuprins intre Pleistocenul timpuriu si cel mijlociu.

Acvila lui Haast a disparut in urma distrugerii habitatului si a prazilor sale principale, pasarile Moa, care au fost la randul lor vanate pana la extinctia totala de catre primii polinezieni care au sosit in Noua Zeelanda. Folclorul maori abunda in relatari terifiante despre pasarea pouakai sau hokioi, cum numeau polinezienii acvila, care cobora din vazduh si ucidea oamenii.

Sursa: Discovery News

CITESTE SI: