Prima pagină D:News

Revansa lui Dumnezeu: fundamentalism si integrism religios in lumea contemporana

09.17.2009 | ● Vizualizări: 284
Revansa lui Dumnezeu: fundamentalism si integrism religios in lumea contemporana     Fundatia Calea Victoriei , atelier, dumnezeu, iertare, fundamentalism, crestinism + zoom
Galerie foto (1)

un atelier interactiv cu Mirel Banica

Fundatia Calea Victoriei va invita din 28 septembrie, ora 19:00,la un atelier interactiv despre fundamentalism si integrismreligios in lumea contemporana

Prezenta religiei in societate si spatiul public a cunoscut inultimii ani schimbari dramatice. Pornind de la istoriaprincipalelor monoteisme (iudaism, crestinism, islam) acest cursisi propune sa defineasca notiunile de fundamentalism si integrismreligios, sa arate natura relatiilor dintre ordinea religioasa sisocietatile deschise, dar si mecanismele aparitiei aparitiei siproducerii fundamentalismelor.

Va mai fi vorba de asemenea de interactiunea, uneori violenta,dintre religie si stilul de viata modern, de secularizare siraspunsurile societatii. De ce unii isi pierd credinta iar altiiparca au prea multa si simt nevoia sa o arate cu orice pret?

Nu vor fi acolite aspecte delicate ale fundamentalismului de toate"culorile", cum ar fi de pilda expansiunea Islamului in Occident,polemicile pe marginea pasapoartelor biometrice, exploziamiscarilor emotional-evanghelice in America sau derive mass-mediacum ar fi de pilda cazul Tanacu. Plus decriptari atente ale unorteme care au tinut luni intregi capul de afis al presei, cum ar fide exemplu cazul "fularului islamic" in Franta sau "crizaicoanelor" din Romania.

De parte cui este "dreptatea"? Cum va arata viitorulreligiilor?

Toate acestea si inca multe altele vor fi discutate intr-o manieralibera, directa si cat mai dezinhibata in cadrul celor cinciintilniri saptaminale. Incercand sa intelegem religia, vom intelegemai bine cine suntem cu adevarat si lumea in care traim.

Mirel Banica este doctor in stiinte politice a Universitatii dinGeneva, Elvetia, 2004. Cercetator asociat, Universitatea Laval,Quebec, Canada. Domenii de specializare: sociologia memoriei,sociologia religiilor, geopolitica. Stagii de specializare laEHESS, Paris. Alumnus al Colegiului Noua Europa (NEC), Bucuresti.Colaborator permanent al ziarului "Dilema Veche", Bucuresti.


Data incepere: 28 septembrie, 19:00 - 5 ateliere
Taxa: 150 ron - adulti, 125 ron - elevi, studenti

Inscriere la - contact@victoriei.ro