Prima pagină D:News

Revansa lui Dumnezeu: fundamentalism si integrism religios in lumea contemporana

Redactia Descopera.ro | 09.17.2009 | ● Vizualizări: 281
Revansa lui Dumnezeu: fundamentalism si integrism religios in lumea contemporana     Fundatia Calea Victoriei , atelier, dumnezeu, iertare, fundamentalism, crestinism + zoom
Galerie foto (1)

un atelier interactiv cu Mirel Banica

Fundatia Calea Victoriei va invita din 28 septembrie, ora 19:00, la un atelier interactiv despre fundamentalism si integrism religios in lumea contemporana

Prezenta religiei in societate si spatiul public a cunoscut in ultimii ani schimbari dramatice. Pornind de la istoria principalelor monoteisme (iudaism, crestinism, islam) acest curs isi propune sa defineasca notiunile de fundamentalism si integrism religios, sa arate natura relatiilor dintre ordinea religioasa si societatile deschise, dar si mecanismele aparitiei aparitiei si producerii fundamentalismelor.

Va mai fi vorba de asemenea de interactiunea, uneori violenta, dintre religie si stilul de viata modern, de secularizare si raspunsurile societatii. De ce unii isi pierd credinta iar altii parca au prea multa si simt nevoia sa o arate cu orice pret?

Nu vor fi acolite aspecte delicate ale fundamentalismului de toate "culorile", cum ar fi de pilda expansiunea Islamului in Occident, polemicile pe marginea pasapoartelor biometrice, explozia miscarilor emotional-evanghelice in America sau derive mass-media cum ar fi de pilda cazul Tanacu. Plus decriptari atente ale unor teme care au tinut luni intregi capul de afis al presei, cum ar fi de exemplu cazul "fularului islamic" in Franta sau "criza icoanelor" din Romania.

De parte cui este "dreptatea"? Cum va arata viitorul religiilor?

Toate acestea si inca multe altele vor fi discutate intr-o maniera libera, directa si cat mai dezinhibata in cadrul celor cinci intilniri saptaminale. Incercand sa intelegem religia, vom intelege mai bine cine suntem cu adevarat si lumea in care traim.

Mirel Banica este doctor in stiinte politice a Universitatii din Geneva, Elvetia, 2004. Cercetator asociat, Universitatea Laval, Quebec, Canada. Domenii de specializare: sociologia memoriei, sociologia religiilor, geopolitica. Stagii de specializare la EHESS, Paris. Alumnus al Colegiului Noua Europa (NEC), Bucuresti. Colaborator permanent al ziarului "Dilema Veche", Bucuresti.


Data incepere: 28 septembrie, 19:00 - 5 ateliere
Taxa: 150 ron - adulti, 125 ron - elevi, studenti

Inscriere la - contact@victoriei.ro