Prima pagină D:News

Cel mai mare proiector din lume, IMAX, a sosit in Romania

09.17.2009 | ● Vizualizări: 1144
Cel mai mare proiector din lume, IMAX, a sosit in Romania     IMAX, Cinema City Bucuresti, mall AFI Palace Cotroceni, cinematografie, 3D, tehnologie, hi-tech + zoom
Galerie foto (5)

Cel mai mare proiector de film din lume a fost instalat astazi si la Bucuresti si va functiona in prima sala IMAX din Romania. Noua sala IMAX va fi inaugurata in aceasta toamna in cadrul celui mai mare proiect cinematografic din tara, un complex cu 21 de sali de cinema care va fi deschis de Cinema City in mall AFI Palace Cotroceni.

Tehnologia IMAX (Image Maximum) are la baza o pelicula de filmspeciala de 70mm, iar sistemul de proiectie cu lentile duble sisistemele audio digitale de tip tridimensional creeaza o experienta3D autentica.

Proiectorul IMAX instalat astazi cantareste o tona, fiindcomparabil cu greutatea unui automobil, iar dimensiunile sale ledepasesc cu mult pe cele ale unui proiector de film digitalobisnuit. Mai mult, costul unui astfel de sistem de proiectie seridica la circa 2 milioane USD, in timp ce un proiector clasic de35mm costa in jur de 40.000 USD.Tehnologia proiectorului IMAX este unica si permite rulareasimultana a doua benzi de film la o viteza de 24 de cadre pesecunda. Pentru a obtine efectul de proiectie 3D, lentileleproiectorului sunt aliniate cu precizie si genereaza pe ecranulgigant imagini suprapuse pentru ochiul drept si pentru ochiul stangal spectatorilor. De asemenea, filtrele polarizate aplicatelentilelor proiectorului sunt realizate astfel incat sa sepotriveasca cu cele din ochelarii speciali ai spectatorilor.

Lumina generata de lampile de 15.000 de wati ale proiectorului IMAX3D este atat de puternica, incat, daca ar fi amplasata pe Luna,s-ar vedea cu ochiul liber de pe Pamant. De asemenea, pelicula defilm IMAX are o rezistenta atat de ridicata incat ar putea fifolosita pentru tractarea unui camion.

In Europa exista putin peste 70 de sali IMAX. Cinema City detine,in tarile in care este prezenta, licenta exclusiva de operare acinematografelor IMAX (tehnologie ce ofera o experienta 3D unica),avand deja 8 sali in Polonia, Ungaria, Cehia si Bulgaria. Cea de-anoua sala IMAX din reteaua Cinema City va fi inaugurata in toamna,in complexul Cinema City Cotroceni din incinta AFI Palace, laBucuresti. Cinema City International este cel mai mare operator decinematografe multiplex din Israel si din Europa Centrala si deEst.

CITESTE AICI mai multe despre tehnologiaIMAX.

CITESTE AICI care este data exacta la careIMAX va fi inaugurat la Bucuresti.