Prima pagină D:News

Tiranozaurul “mini”

Redactia Descopera.ro | 09.18.2009 | ● Vizualizări: 373
Tiranozaurul “mini”      t.rex, dinozaur, cretacic, anatomie + zoom
Galerie foto (1)

Descoperit in China, el nu depaseste un metru lungime, dar are o anatomie scheletica identica cu cea a lui T.Rex.

Cand te gandesti la Tyrannosaurus rex, iti vin imediat in minte anumite caracteristici fizice fundamentale: un craniu enorm cu maxilarul puternic, membrele anterioare scurte si muschi de "ciclist" la cele posterioare. Exemplarul de tiranozaur descoperit in China ar putea schimba insa in mod decisiv imaginarul colectiv, pentru ca acest "var" al lui T.Rex, desi ii respecta fidel anatomia, nu masoara mai mult de un metru.

Echipa de cercetatori condusa de Paul Sereno de la Universitatea din Chicago a studiat noua fosila de dimensiuni mici, botezata Raptorex kriegsteini, care, pe cat se pare, a murit de tanar, si a confruntat datele cu cele ale "rudei' acestuia de dimensiuni mai mari. A reiesit ca anatomia scheletica a lui R. kriegsteini este pur si simplu cea a lui T. rex, dar la scara, cu o masa totala de circa 90 de ori mai mica.

De asemenea, rezultatele studiului implica faptul ca deosebitele caracteristici fizice ale T.Rex nu au evoluat pe masura ce dinozaurul a crescut in dimensiuni: ele s-au dovedit a fi eficiente pentru procurarea hranei la dinozauri de toate dimensiunile pe parcursului Cretacicului.Sursa: Le Scienze

Citeste astazi, in cadrul maratonului DESCOPERA SECRETELE MAFIEI despre victoria caracatitei mafiote si asasinarea generalului Dalla Chiesa.

CITESTE SI:

Tag-uri: t.rex | dinozaur | cretacic | anatomie

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI