Prima pagină D:News

Camera de miliarde de pixeli a planetei scaneaza galaxia de posibile amenintari

Redactia Descopera.ro | 09.21.2009 | ● Vizualizări: 79
Camera de miliarde de pixeli a planetei scaneaza galaxia de posibile amenintari     no tags + zoom
Galerie foto (1)

In timp ce camerele conventionale si de larg consum ofera pubicului o “plaja” de cativa megapixeli in limita careia sa isi realizeze fotografiile, specialistii de la MIT au construit o camera cu rezolutia de miliarde de pixeli, care montitorizeaza activitatile celeste pentru a detecta eventualele amenitari cosmice la adresa Pamantului.

Panoramic Survey Telescope and Rapid Response System (Pan - STARS) va scana cerurile din minunatul Hawaii. Aceasta a fost mereu o locatie populara de montoare a observatoarelor cosmice, fiind considerata cel mai bun punct de perspectiva asupra spatiului.

Miezul camerei este construit din 4096 de celule de citire CCD (Charge Coupled Device), care formeaza un plan focal de 40 centimetri patrati ce conduce la o rezolutie de 1.4 Gigapixeli a camerei.

Camera este construita special astfel incat sa detecteze asteroizi primejdiosi si alte obiecte aflate in vecinatatea Pamantului. Sistemul va fi capabil sa identifice obiecte mici chiar si de 300 metri, o dimensiune totusi suficienta incat sa imite la coliziunea cu planeta actiunea a cateva focoase nucleare si sa distruga o buna portiune dintr-o tara.

Sursa: Dailygalaxy

CITESTE SI: