Prima pagină D:News

Camera de miliarde de pixeli a planetei scaneaza galaxia de posibile amenintari

09.21.2009 | ● Vizualizări: 189
Camera de miliarde de pixeli a planetei scaneaza galaxia de posibile amenintari     no tags + zoom
Galerie foto (1)

In timp ce camerele conventionale si de larg consum ofera pubicului o “plaja” de cativa megapixeli in limita careia sa isi realizeze fotografiile, specialistii de la MIT au construit o camera cu rezolutia de miliarde de pixeli, care montitorizeaza activitatile celeste pentru a detecta eventualele amenitari cosmice la adresa Pamantului.

Panoramic Survey Telescope andRapid Response System (Pan - STARS) va scanacerurile din minunatul Hawaii. Aceasta a fost mereu o locatiepopulara de montoare a observatoarelor cosmice, fiind consideratacel mai bun punct de perspectiva asupra spatiului.

Miezul camerei este construit din 4096 de celule de citire CCD(Charge Coupled Device), care formeaza un plan focal de 40centimetri patrati ce conduce la o rezolutie de 1.4 Gigapixeli acamerei.

Camera este construita special astfel incat sa detecteze asteroiziprimejdiosi si alte obiecte aflate in vecinatatea Pamantului.Sistemul va fi capabil sa identifice obiecte mici chiar si de 300metri, o dimensiune totusi suficienta incat sa imite la coliziuneacu planeta actiunea a cateva focoase nucleare si sa distruga o bunaportiune dintr-o tara.

Sursa: Dailygalaxy

CITESTESI: