Prima pagină D:News

Cel mai inalt loc de pe Pamant nu mai este Everest?

Redactia Descopera.ro | 09.22.2009 | ● Vizualizări: 4312
Cel mai inalt loc de pe Pamant nu mai este Everest     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Stim cu totii ca muntele Everest, la cei 8848 metri ai sai peste nivelul marii, este cel mai inalt punct al planetei noastre. Sir Edmound Hillary ne-a invatat acest lucru. Ei bine, informatia este valabila, dar numai daca nu ne gandim la notiunea “cel mai inalt” si dintr-o alta perspectiva.

Sa ne gandim care este punctul de pe planeta cel mai apropiat de Luna si de stele. Potrivit lui Issac Newton, forta centrifuga dezvoltata prin miscarea de rotatie a Pamantului conduce la o turtire vaga a polilor si la o alungire a zonei ecuatoriale, ceea ce determina o forma usor ovoidala a planetei. Matematicienii numesc acest fenomen un "sferoid aplatizat", ceea ce inseamna ca toti cei aflati la ecuator se afla deja pe pozitii "mai inalte" sau sunt mai apropiati de spatiu decat cei care nu se afla pe convexitate.

Astfel analizand lucrurile, reiese ca detinatorul titlului pentru cel mai inalt loc de pe Pamant este Muntele Chimborazo din Ecuador. Acest versant, situat in Anzi, este un varf inalt de 6268 metri asezat deasupra unei protuberante a Pamantului. Muntele Everest este un varf ce se afla mai jos pe aceeasi "cocoasa". Deoarece Chimborazo este situat intr-o zona mai ridicata a dambului, acest lucru il face sa aiba 2.4 kilometri peste Everest.

Sursa: Stumbleupon

Citeste TOP 10 asasini fiorosi in slujba Mafiei, episodul de astazi al maratonului DESCOPERA SECRETELE MAFIEI!CITESTE SI:

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI