Prima pagină D:News

Paparazzi de razboi: predarea nazistilor

09.23.2009 | ● Vizualizări: 395
Paparazzi de razboi: predarea nazistilor     al doilea razboi mondial, admiralul Hans Georg von Friedeburg, generalul Eberhard Kinzel, maiorul Friedl , Gestapo, germania nazista, victoria aliatilor, Bernard Montgomery + zoom
Galerie foto (1)

Fotografia surprinde momentul in care marele comandament german se preda, la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, maresalului Bernard Montgomery, la Lueneburg Heath, pe 4 mai 1945, punand capat conflictului global care a durat 6 ani si a facut 25 de milioane de morti.

Aceasta este singura fotografie color cunoscuta a evenimentuluisi a fost facuta de Ronald Playforth, un preot militar, care s-aascuns in spatele unui copac pentru a captura acest moment istoric.Fotografia il infatiseaza pe Montgomery, in fata cortului sau dincartierul general, intampinandu-i pe ofiterii germani de rang inalt- ultimii reprezentanti oficiali ai celui de-al Treilea Reich.

Intalnirea a avut loc la 4 zile dupa ce Adolf Hitler s-asinucis, iar delegatia germana este compusa din admiralul HansGeorg von Friedeburg, generalul Eberhard Kinzel, cei mai inalticapi militari ramasi in viata, si maiorul Friedl din parteaGestapo. Montgomery ii primeste pe cei trei imbracat in uniforma sasimpla si cu bereta neagra pe cap, apoi ii pofteste inauntru pentrua semna formalitatile.

Trioul german incercase sa negocieze termenii predarii cu o ziinainte, insa Montgomery a raspuns ferm ca nu accepta decat opredare neconditionata. Doi dintre delegatii germani, vonFriedeburg si Kinzel, s-au sinucis la cateva saptamani dupacapitulare, otravindu-se cu cianura.Dupa razboi, preotul Ronald Playforth, care a fost alaturi deMontgomery de la inceputul pana la sfarsitul conflagratiei, acontinuat sa lucreze pentru guvernul britanic si a murit in urma cu15 ani. Fotografia de razboi, unica cunoscuta a acestui momentistoric, a fost descoperita de rudele lui Playforth de abia in urmacu cateva zile.

Citeste Triunghiul de Aur, "Bermudele" heroinei, episodul deastazi al maratonului Descopera Secretele Mafiei!

CITESTE SI: