Prima pagină D:News

Pentru maiasi, piramidele erau instrumente muzicale

Redactia Descopera.ro | 09.24.2009 | ● Vizualizări: 970
Pentru maiasi, piramidele erau instrumente muzicale      maya, instrumente muzicale, piramida, ploaie + zoom
Galerie foto (1)

Potrivit unui studiu international aparut in New Scientist, scarile piramidelor maiase functionau precum un instrument muzical: proiectate pentru a provoca difractia sunetului pasilor celor care calcau pe ele, reproduceau sunete asemanatoare celor facute de picaturile de ploaie cazand intr-o baltoaca. Destinatarul mesajului muzical era Chaac, Zeul Ploii, venerat in zonele din Mexic unde precipitatiile erau foarte rare.

Pentru a ajunge la aceasta concluzie, cercetatorii Jorge Cruz de la Professional School of Mechanical and Electrical Engineering din Mexico City si Nico Declercq de la Georgia Institute of Technology, Statele Unite au confruntat frecventele sonore care se produc urcand scarile de la El Castillo, structura piramidala din complexul arheologic Maya de la Chichen Itza, cu cele de la Piramida Lunii din Teotihuacan, in centrul Mexicului.

In ambele situri, ei au inregistrat sunetele auzite la baza atunci cand cineva urca scarile, remarcand (tot in ambele cazuri) o asemanare cu zgomotul si frecventa picaturilor de ploaie. Potrivit oamenilor de stiinta, aceasta s-ar datora difractiei sunetului provocata de scari, care rupand unda sonora reproduc un efect similar celui facut de ploaie.

De capacitatea piramidei El Castillo de a reproduce sunete se discuta de ani de zile, dar nimeni n-a reusit sa clarifice nici mecanismul care provoaca fenomenul si nici eventuala lui utilitate. "Cu putina imaginatie, ne putem imagina piramidele Maya precum niste gigantice instrumente muzicale, de utilizat in moduri diferite", a declarat Cruz. Mai ramane insa sa si demonstreze ca membrii civilizatiei precolumbiene "cantau" la ele cu adevarat.

Sursa: La Repubblica

Citeste America de Sud, taramul sangeroaselor carteluri, episodul de astazi al maratonului Descopera Secretele Mafiei!

CITESTE SI: