Prima pagină D:News

Un nou rechin bizar a fost identificat langa California

Redactia Descopera.ro | 09.28.2009 | ● Vizualizări: 217
Un nou rechin bizar a fost identificat langa California     rechin fantoma, himera, peste ciudat, ihtiologie, specimen + zoom
Galerie foto (1)

O noua specie de himera (rechin-fantoma) a fost identificata in apele din apropierea coastelor Californiei. Aceasta este mai inchisa la culoare si mai bizara decat orice alta specie de rechin cunoscuta pana in prezent.

Ruda antica, de un negru purpuriu, a rechinului modern, vine intr-o versiune de dotari ciudate care ii dau familiei sale taxonomice numele de "himera", dupa creatura mitologica construita din partile mai multor animale.

"Este o aratare mare, cu aspect ciudat si inspaimantator. Acesti pesti au unele caracteristici tipice rechinilor si unele trasaturi deloc specifice lor", sustine ihtiologul Doug Long de la Academia de Stiinte din California.

Poate cea mai intriganta trasatura a speciei nou descrise, Hydrolagus melanophasma, este un presupus organ sexual care i se intinde din zona fruntii, denumit tentacul.

"Au aceasta protuberanta cu tepi pe cap. Unii cred ca ar servi la imperechere. Este ca un fel de mic buzdugan cu tepi mici si cu carlige, este atasat de fruntea lor si este retractabil. Nu suntem siguri daca rolul lui este acela de a stimula femela sau de a o tine aproape", a adaugat specialistul.

Specia este doar un alt exemplu al uimitoarei biodiversitati necunoscute care mai exista inca in apropierea regiunilor masiv populate, precum linia de coasta a Los Angeles-ului.

Ea e fost, de fapt, "descoperita" cu mult timp in urma, dar specialistii nu si-au dat seama ca au in fata ochilor o specie cu totul noua. Specimene de muzeu ale pestelui existau deja la Institutul Oceanografic Scripps. Dar cercetatorii au inteles ca au de-a face cu ceva nou numai in momentul in care o echipa de la Centrul de Cercetare a Rechinilor din Pacific a fuzionat cu o echipa a Academiei de Stiintei din California si, impreuna, au examinat ciudatele creaturi.

Sursa: Wired

CITESTE SI:

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI