Prima pagină D:News

Un nou rechin bizar a fost identificat langa California

09.28.2009 | ● Vizualizări: 186
Un nou rechin bizar a fost identificat langa California     rechin fantoma, himera, peste ciudat, ihtiologie, specimen + zoom
Galerie foto (1)

O noua specie de himera (rechin-fantoma) a fost identificata in apele din apropierea coastelor Californiei. Aceasta este mai inchisa la culoare si mai bizara decat orice alta specie de rechin cunoscuta pana in prezent.

Ruda antica, de un negru purpuriu, a rechinului modern, vineintr-o versiune de dotari ciudate care ii dau familiei saletaxonomice numele de "himera", dupa creatura mitologica construitadin partile mai multor animale.

"Este o aratare mare, cu aspect ciudat si inspaimantator. Acestipesti au unele caracteristici tipice rechinilor si unele trasaturideloc specifice lor", sustine ihtiologul Doug Long de la Academiade Stiinte din California.

Poate cea mai intriganta trasatura a speciei nou descrise,Hydrolagus melanophasma, este un presupus organ sexual care i seintinde din zona fruntii, denumit tentacul.

"Au aceasta protuberanta cu tepi pe cap. Unii cred ca ar servi laimperechere. Este ca un fel de mic buzdugan cu tepi mici si cucarlige, este atasat de fruntea lor si este retractabil. Nu suntemsiguri daca rolul lui este acela de a stimula femela sau de a otine aproape", a adaugat specialistul.

Specia este doar un alt exemplu al uimitoarei biodiversitatinecunoscute care mai exista inca in apropierea regiunilor masivpopulate, precum linia de coasta a Los Angeles-ului.

Ea e fost, de fapt, "descoperita" cu mult timp in urma, darspecialistii nu si-au dat seama ca au in fata ochilor o specie cutotul noua. Specimene de muzeu ale pestelui existau deja laInstitutul Oceanografic Scripps. Dar cercetatorii au inteles ca aude-a face cu ceva nou numai in momentul in care o echipa de laCentrul de Cercetare a Rechinilor din Pacific a fuzionat cu oechipa a Academiei de Stiintei din California si, impreuna, auexaminat ciudatele creaturi.

Sursa: Wired

CITESTESI: