Prima pagină D:News

Culorile epilepsiei

Redactia Descopera.ro | 09.30.2009 | ● Vizualizări: 1647
Culorile epilepsiei     epilepsie, culori, pokemon, creier + zoom
Galerie foto (1)

Alternanta rapida a culorilor rosu si albastru reprezinta un stimul vizual in masura sa le provoace crize de epilepsie copiilor si adultilor fotosensibili. O atesta un studiu realizat de cercetatorii de la Goldsmiths College din cadrul Universitatii din Londra, in colaborare cu cei de la Institutul Indian pentru Tehnologie de la Kharagpur, Universitatea din Tokio si California Institute of Technology.

In 1997, cativa medici japonezi au descoperit ca peste 700 de copii au fost afectati pe parcursul anului respectiv de atacuri de epilepsie, survenite in timp ce urmareau un episod din serialul de desene animate Pokemon. Un episod asemanator s-a inregistrat si in 2007, in Marea Britanie, corelat de aceasta data vizionarii unui spot publicitar animat care promova Jocurile Olimpice de la Londra din 2012. In ambele cazuri a fost vorba de manifestari ale epilepsiei fotosensibile, o forma a acestei maladii care in clipa de fata se estimeaza ca ar afecta un copil din 100.

Rezultatele studiului, condus de Joydeep Bhattacharya, arata ca structura unui creier epileptic este intr-un anumit sens excesiv de ordonata si atunci cand este perturbata de un stimul cu potential epileptogen, pot surveni evenimente de hiper-excitare corticala. In acest sens, cercetatorii au descoperit ca nivelurile de complexitate ale dinamicilor cerebrale pot fi influentate de rapida alternare a culorilor rosu si albastru. Acestea provoaca o excitatie mult superioara fata de cea produsa, de exemplu, de combinatia rosu-verde sau albastru-verde.

Sursa: Le Scienze

Citeste TOP 10 filme cu Mafia in rolul principal, episodul zilei din maratonul Descopera Secretele Mafiei.CITESTE SI:

Tag-uri: epilepsie | culori | pokemon | creier

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI