Prima pagină D:News

Culorile epilepsiei

09.30.2009 | ● Vizualizări: 1522
Culorile epilepsiei     epilepsie, culori, pokemon, creier + zoom
Galerie foto (1)

Alternanta rapida a culorilor rosu si albastru reprezinta un stimul vizual in masura sa le provoace crize de epilepsie copiilor si adultilor fotosensibili. O atesta un studiu realizat de cercetatorii de la Goldsmiths College din cadrul Universitatii din Londra, in colaborare cu cei de la Institutul Indian pentru Tehnologie de la Kharagpur, Universitatea din Tokio si California Institute of Technology.

In 1997, cativa medici japonezi au descoperit ca peste 700 decopii au fost afectati pe parcursul anului respectiv de atacuri deepilepsie, survenite in timp ce urmareau un episod din serialul dedesene animate Pokemon. Un episod asemanator s-a inregistrat si in2007, in Marea Britanie, corelat de aceasta data vizionarii unuispot publicitar animat care promova Jocurile Olimpice de la Londradin 2012. In ambele cazuri a fost vorba de manifestari aleepilepsiei fotosensibile, o forma a acestei maladii care in clipade fata se estimeaza ca ar afecta un copil din 100.

Rezultatele studiului, condus de Joydeep Bhattacharya, arata castructura unui creier epileptic este intr-un anumit sens excesiv deordonata si atunci cand este perturbata de un stimul cu potentialepileptogen, pot surveni evenimente de hiper-excitare corticala. Inacest sens, cercetatorii au descoperit ca nivelurile decomplexitate ale dinamicilor cerebrale pot fi influentate de rapidaalternare a culorilor rosu si albastru. Acestea provoaca oexcitatie mult superioara fata de cea produsa, de exemplu, decombinatia rosu-verde sau albastru-verde.

Sursa: Le Scienze

Citeste TOP 10 filme cu Mafia in rolulprincipal, episodul zilei din maratonul Descopera SecreteleMafiei.CITESTE SI:

Tag-uri: epilepsie | culori | pokemon | creier