Prima pagină D:News

Noi fotografii ale Universului in miscare

Redactia Descopera.ro | 10.01.2009 | ● Vizualizări: 93
Noi fotografii ale Universului in miscare     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Asa cum ne-a obisnuit, Hubble Space Telescope ne surprinde cu noi fotografii uimitoare ale unui Univers prea putin explorat. Imaginile, date recent publicitatii, ne dezvaluie galaxiile NGC 4402 si NGC 4500, captate in ipostaze inedite de catre Camera Avansata de Supraveghere a telescopului spatial Hubble.

Aflata la 60 de milioane de ani-lumina, galaxia NGC 4522 se deplaseaza cu o viteza de 9.600 de kilometri pe ora. Galaxiile care se deplaseaza foarte rapid sunt deformate de catre vanturile puternice generate in urma miscarii. In timpul desfasurarii acestui proces, materia usoara care intra in alcatuirea acestor galaxii este indepartata ca urmare a presiunii exercitate de aceste vanturi.

Cadrele suprind imagini ale discului de praf incadrat de gazele generate in interiorul galaxiei NGC 4402, exact intr-unul din momentele in care presiunea puternica incepe sa "arunce" materia usoara. Gazul fierbinte dintre galaxiile care formeaza un grup este cel care ajuta la formarea formei ciudate, usor circulare pe care galaxiile o iau in timpul acestui proces.Imaginile au fost captate in 2007, inainte ca Hubble sa sufere o temporara intrerupere in alimentarea cu energie. Au fost recuperate cu succes in cadrul operatiunii de imbunatatire a sistemului si a instrumentelor de la bord, desfasurata in luna mai a acestui an. Cele doua fotografii sunt indeajuns de profunde pentru a permite studierea a sute, daca nu mii de galaxii care apar in fundalul indepartat.

Sursa: Daily Mail

CITESTE SI: